Sen chans till revansch

Harry Snell 1948. Gustav Larsson 2012? Eller kanske Fredrik Kessiakoff?
Sport • Publicerad 19 september 2012
Dagens VM-tempolopp blir en chans till revansch för Gustav Larsson från Gemla.
Dagens VM-tempolopp blir en chans till revansch för Gustav Larsson från Gemla.Foto: 
Fredrik Kessiakoff.
Fredrik Kessiakoff.Foto: 

21 september i fjol. I centralaste Köpenhamn, bakom Tivoli, slet sig Gustav Larsson i mål på VM-tempot. Säsongen i danska Saxo Bank-Sungard hade varit en besvikelse. Gustav Larsson pratade ned de egna VM-chanserna inför tempot, benen verkade inte vilja. Tolfeplatsen i Köpenhamn blev en ny missräkning. Efter säsongsslutet i oktober bytte han stall.

15.00 i dag står Gustav Larsson åter på tempo-startpodiet. Återigen efter en halvdan säsong med ett lag (holländska Vacansoleil-DCM) från det VM-arrangerande landet. Återigen verkar ett stallbyte vänta under vintern. Skillnaden i år?

VM-prognosen är positiv.

– Det känns lovande. Bra, faktiskt, sa Gustav Larsson till Smålandsposten efter söndagens lagtempo.

I går sa han, till TT:

– Ofta har jag varit fokuserad med träningen inför mästerskap och sett till att komma i bra form. Men lika ofta har jag misslyckats. Det enda jag kan säga är att det kändes bra på lagtävlingen. Men hur långt det räcker nu är en annan femma.

VM är en sen chans till revansch. Under ett år som började så ljust (seger i Paris-Nice-prologen i mars), men som fortsatt i en mörkare ton. Efter en pigg klassiker-vår satsade till exempel Gustav Larsson hårt på att ta den rosa ledartröjan i Giro d’Italia-inledningen. Det gick inte, benen ville inte nu heller.­ Han som siktat på att bli topp tio totalt blev till slut 35:a. Tour de France blev ännu tyngre, Larsson bröt med ryggsmärtor. För att ladda för OS. Där han vurpade i både linjeloppet och tempot och slutade 16:e i den gamla silver­disciplinen.

Ettårskontraktet med Vac- ansoleil tycks inte förlängas. I stället sa Gustav Larsson i förra veckan att han ”högst troligt” kör för schweiziska nykomlingen IAM 2013. Ett val som fick många att höja på ögonbrynen – stallet har ingen World Tour-licens, och får förlita sig på inbjudningar till de största loppen.

I dag kör 31-åringen från Gemla (han fyller 32 i morgon) i den blågula mästartröjan. Gustav Larsson startar som 13:e man från slutet. Fjärde sist kommer Fredrik Kessiakoff. Larssons träningspolare i Monaco har haft ett stort år, har kört i Tour de Frances bergatröja och vunnit etapper i både Vuelta a España och Tour de Suisse.

Svenske experten Roberto Vacchi tror ändå mer på Larsson.

– Gustav Larsson är inte så jävla dålig. Han har bara fått stryk av Kessiakoff en gång i sitt liv. Banan passar nog Larsson minst lika bra som Kessiakoff. Det är Gustav som ska vara vårt bästa hopp. Han är den som har gjort resultat i tempo, på mästerskapen, säger Vacchi till eurosport.se.

Efter Kessiakoff startar de tre huvudfavoriterna – Taylor Phinney (USA), Alberto Contador (Spanien) och Tony Martin (Tyskland). Varken OS-mästaren Bradley Wiggins eller Fabian Cancellara finns med. Och den comebackande Contador saknade backar efter träningsturen:

– Det är en väldigt annorlunda bana än jag hade väntat mig. På hemsidan såg det ut som en tuff bana, med flera klättringar och rytmförändringar. Det är sant att den är svängig med många hörn, men av de tre klättringarna är det bara Cauberg som är riktigt utmanande, sa spanjoren enligt cyclingnews.com.

Cauberg-klättringen brukar annars avsluta vårklassikern Amstel Gold Race. Höstens VM-bana börjar i Heerlen och går upp och ner innan målgången på Cauberg. Efter 45,7 kilometer. I 14 grader och regnskurar (enligt prognoserna).

I ett Valkenburg där Sverige fick en världsmästare redan 1948. Då vann Harry Snell amatörernas linjelopp. Han skulle fylla 32 samma höst och hade precis varit topp-20 på OS-tempot i London. Kanske roligare omen för Larsson än fjolårshistorien.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.