Annons

Sex medaljer – Sveriges succé-VM hittills

Frida Karlsson och Ebba Andersson tog Sveriges femte och sjätte medalj i skid-VM i Oberstdorf.
Så här har medaljerna kammats hem hittills.
Skidor • Publicerad 2 mars 2021
Jonna Sundling och Maja Dahlqvist firar guldet i sprintstafetten.
Jonna Sundling och Maja Dahlqvist firar guldet i sprintstafetten.Foto: Adam Ihse/TT

GULD

Jonna Sundling, individuell sprint, klassisk stil:

Annons

Det starka svenska sprintlaget på damsidan var fyllt av medaljkandidater. Och när varken guldfavoriten Linn Svahn eller Maja Dahlqvist fick till det – båda åkte ut i semifinal – klev i stället Jonna Sundling fram och utklassade allt motstånd. I finalen var hon ohotad, och vann före Norges Maiken Caspersen Falla och Sloveniens Anamarija Lampic.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist, sprintstafett, fri stil:

Favoritskapet låg tungt på Sundling och Dahlqvist, och de levererade. I finalen hängde Ryssland på länge, och på slutsträckan stormade Schweiz Nadine Fähndrich fram och utmanade Sundling. Men 26-åringen hade krafter kvar och gjorde ett guldryck precis inför upploppet.

SILVER

Frida Karlsson, skiathlon, 7,5x7,5 km:

Karlssons VM-premiär höll på att bli fullständig pannkaka efter att hon tidigt krokat ihop med Therese Johaug, vilket ledde till både fall och en bruten stav. Men 21-åringen slog på tävlingsskallen, fick en ny stav och krigade sig tillbaka i loppet. Åt överlägsna Johaug fanns inget att göra, men Karlsson spurtade hem silvret.

Frida Karlsson, 10 km fritt:

När Johaug drog upp tempot redan från start var Karlsson den enda som kunde hålla åtminstone någorlunda jämna steg. I alla fall i ett par kilometer. Under andra halvan växte avståndet rejält och Frida Karlsson var i mål klar tvåa, men besegrad med hela 54,2 sekunder av Johaug.

BRONS

Ebba Andersson, skiathlon, 7,5x7,5 km:

Annons

Karriärens första individuella VM-medalj gladde såklart. Samtidigt var Andersson inte bara lycklig efter loppet, hon kände ju att det kunde ha blivit mycket mer. 23-åringen var jämsides med Therese Johaug halvvägs genom loppet men ett dåligt skidbyte gav norskan några sekunders försprång, vilket räckte för att avgöra tävlingen.

Ebba Andersson, 10 km fritt:

Andersson hade sämre passertid än Jessie Diggins efter 2,8 kilometer, men från varvningen och framåt hade svenskan hela tiden ett grepp om bronspengen vid alla tidskontroller. I mål var Andersson 5,1 sekunder före amerikanskan och såg därmed till att prispallen blev en exakt kopia av skiathlonloppet.

Återstående tävlingar:

Onsdag 3 mars: 15 kilometer, fristil, herrar, 13.15.

Torsdag 4 mars: stafett, 4x5 kilometer, damer, 13.15.

Fredag 5 mars: stafett, 4x10 kilometer, herrar, 13.15.

Lördag 6 mars: 30 kilometer, klassisk stil, damer, 12.30.

Söndag 7 mars: 50 kilometer, klassisk stil, herrar, 13.00

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons