Annons

Shiffrin körde ur – igen

Mikaela Shiffrin var på väg mot ett VM-guld, ett år efter OS-fiaskot.
Då, några portar från slutet, körde amerikanskan ur – och missade en ny "given" medalj. Men någon OS-repris är hon inte orolig för.
– Inte så länge jag åker så här, säger hon.
Alpint • Publicerad 6 februari 2023
Mikaela Shiffrin tittar uppgivet upp mot backen efter urkörningen i VM-premiären.
Mikaela Shiffrin tittar uppgivet upp mot backen efter urkörningen i VM-premiären.Foto: Marco Trovati/AP/TT

Mikaela Shiffrin kom till Peking som en av de stora guldfavoriterna i fjol, men fick lämna Kina utan en enda OS-medalj. Dessutom efter att ha kört ur i tre av grenarna.

Det gav bittra, men viktiga lärdomar.

Annons

– Det är inte hela världen och det är så dumt att bry sig så här mycket. Men jag känner att jag måste ifrågasätta så mycket nu, sade Shiffrin till bland andra TT då.

Inför VM i Méribel och Courchevel har hon bland annat jobbat hårt med att hitta den rätta mentala inställningen för att undvika ett nytt mästerskapsfiasko.

Ändå började VM med en urkörning – hennes första sedan OS.

– Men jag är väldigt glad för min mentala inställning. Jag älskar inställningen jag hade i det här åket. Även om jag inte tog mig i mål, säger Mikaela Shiffrin till Viaplay efteråt.

"Bryr mig inte"

Amerikanskan var stor förhandsfavorit när alpina VM drog i gång med damernas kombination på måndagen och låg, efter en hygglig super-G, också "bara" 96 hundradelar efter inför slalomen.

Hon knappade in tiondel efter tiondel och var i ledning med bara några portar kvar att åka. Då kom urkörningen som sabbade ännu en medaljchans för amerikanskan.

Men känslan går inte att jämföra med OS tycker hon.

– Jag hade ett väldigt bra åk. Visst, det folk ser är att "hon klarade inte att ta medalj". Men jag åkte precis som jag ville åka i den här backen, säger hon till Viaplay.

– Jag vet att alla tänker ”Åh, nej, är det en repris av OS?”. Men jag bryr mig inte, inte så länge jag åker så här.

Italienskt guld

Mikaela Shiffrins urkörning – en felsväng som ledde till att hon grenslade nästa port – kom precis i slutet av banan.

Annons

I målfållan satt Federica Brignone, som fick på ett superåk i super-G-backen i Méribel, och trodde knappt sina ögon. Hennes slalomåk var visserligen riktigt bra, men inte ens hon hade nog vågat hoppas på att kunna hålla Mikaela Shiffrin bakom sig.

Nu tog den italienska veteranen sitt första VM-guld, 1,62 sekunder före schweiziskan Wendy Holdener och 2,26 före österrikiskan Ricarda Haaser.

Mikaela Shiffrins nästa medaljchans kommer dock redan på onsdag, när det är dags för super-G:n.

Fakta: Mikaela Shiffrin

Född: den 13 mars 1995 (27 år).

Född: Vail, Colorado, USA.

Familj: Mamma Eileen, storebror Taylor. Pojkvännen Aleksander Aamodt Kilde, norsk alpinstjärna.

Meriter i urval: 85 världscupsegrar, 6 VM-guld, 2 OS-guld, 4 totala världscupsegrar.

Shiffrin är den första, och hittills enda, som vunnit minst en världscuptävling i alla sex alpina skidgrenar: slalom, storslalom, störtlopp, super-G, kombination och parallellslalom.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons