Annons

SHL-dags: Tolv ? som blir ett !

I går inleddes SHL.
Med färre stjärnor men med mer än någonsin på spel.
Här är tolv frågor som gör årets SHL oviss och högintressant.
Sport • Publicerad 10 september 2014
Jani Lajunen, Växjö Lakers.
Jani Lajunen, Växjö Lakers.Foto: ROBERT GRANSTRÖM / TT
I kväll är det dags. Derby väntar i Vida Arena som gästas av HV 71.
I kväll är det dags. Derby väntar i Vida Arena som gästas av HV 71.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Hur många gånger jublar Rhett Rakhshani i år?
Hur många gånger jublar Rhett Rakhshani i år?Foto: ROBERT GRANSTRÖM / TT

Kritikerna gnäller över att ligan dräneras på stjärnor och över att svensk hockey inte kan konkurrera med de stora elefanterna.

Själv ser jag årets SHL som den kanske viktigaste och mest behagligt ovissa någonsin.

Annons

Det kritikerna har rätt i är förstås att många av fjolårets bästa poängplockare i dag spelar i väst, öst eller Europa. Men så har det alltid varit. Det är knappast SHL:s fel att KHL lockar med fantasilöner, att NHL plockar till sig svenskt material i allt yngre ålder eller att schweizarna har deg nog att köpa loss SHL:s poängkung. Pengar lockar och faktum kvarstår: över 160 svenska spelare lirar i utlandet i dag.

Det SHL vi har framför oss är dock en liga som passerat fotbollsallsvenskan i omsättning och som som de senaste åren, med Skellefteå som förebild, bjudit på ett offensivare, mer pressande spel. Svensk hockey är en hockeyleverantör av världsklass och flaggskeppet SHL står inför sin största reform sedan dess födelse 1975 när ligan nu ska expandera med ytterligare två klubbar från och med hösten 2015.

Här följer tolv lag och tolv frågor som gör årets SHL högintressant.

1. Hur ska det gå för Andreas Johansson i ett svårbedömt HV 71?

I ett, med HV-mått mätt, läge av akut kris valde klubben en tränare som saknar erfarenhet av headcoachjobbet på SHL-nivå. Ett fräscht nytänk på många sätt och samtidigt en enorm påfrestning och extrem utmaning för den temperamentsfulle Johansson. Han kommer att skapa rubriker - men för hans egen anställnings skull krävs att det är laget som skapar de riktigt positiva rubrikerna.

2. Blir det one man show i Örnsköldsvik?

Sveriges bäste målvakt i fjol spelar i år kvar i ett Modo som inte är Sveriges bästa lag. Linus Ullmark är den 21-årige supertalangen som spås bli vår nästa Henrik Lundqvist och förväntas ge sitt lag chansen att vinna trots att laget kanske inte förtjänar det. Det blir också kul att se om någon annan – varför inte Gustav Possler – vill utmana Ullmark om titeln Modos största stjärna.

3. Är "less is more" begreppet som gäller i Linköping?

Färre stjärnor, fler poäng. Med Linköpings metamorfos under våren i färskt minne kan det här vara ett lag för den absoluta toppen, trots avsaknaden av Pär Arlbrandt och Simon Hjalmarsson. Och med 1,5 meter större ytterzoner lär det bli "more is more" när Magnus Johansson styr "Clubens" powerplay.

4. Kan Roger Rönnberg fortsätta att utveckla Frölunda?

Annons

Han har lärt sig massor av egna erfarenheter och lär uppenbarligen ut massor till sina spelare. Rönnberg har, med åren i Småkronorna som bas, skapat ett härligt utvecklande sätt att spela ishockey och redan i fjol lyckades Frölundas speediga åldersmixade lag sluta tvåa i SHL. Till våren är det därför många som spår guldyra på Götaplatsen.

5. Vad lärde sig Färjestad under slutspelet i våras?

Felvärvningar. Sportchefsavhopp. Tränarkickar. Usel form. Segt spel. Ändå slutade Färjestads säsong med en SM-final. Trots att man var som en pudel mot en dobermann i finalen mot Skellefteå känns det som att Färjestad lärt sig nya saker och kommer ännu bättre rustat till årets spel. Dessutom är den lika buttre som kompetente Tommy Samuelsson tillbaka i båset.

6. Gör vi rätt som dissar Örebro?

Många tippar närkingarna bland de sista i grundserien men frågan är om det är en missbedömning. Det finns massor av offensiva skills i Örebro som dessutom fyllt på med pålitlige Julius Hudacek i mål och med den detaljkunnige och nördigt intensive Johan Tornberg som sidekick till Kenta Johansson i båset. Skrällvarning här.

7. Hur ska Skellefteå behålla ledartröjan?

Skellefteå AIK är en vandrande hockeyakademi, vars främsta elever nu tagit examen, sagt hej då och fått jobb ute i stora världen. Hur talangfabriken ska uppnå samma produktionsresultat som under de föregående åren är den kanske största utmaningen hos en enskild SHL-klubb i år. Jag förväntar mig en betydligt ojämnare och mer svårbedömd formkurva än i fjol.

8. Har vi glömt bort Brynäs talangfabrik?

Årets största outsider finns i Gävle om ni frågar mig. Brynäs befinner sig i exakt samma läge som för tre år sedan, då ingen utom tränaren Tommy Jonsson trodde på laget men där det på vårkanten slutade med guldfeber. I skuggan av Skellefteås talangfabrik är det lätt att glömma bort Brynäs motsvarighet. I kommer elva av lagets spelare från egna leden.

9. Orkar Djurgårdens stjärnor leverera vad som krävs i rampljuset?

Annons

Mikael Samuelsson, Mikael Tellqvist, Michael Holmqvist och Daniel Fernholm. Gemensamt för dem är att de har meriter i överflöd. Gemensamt för dem är också att ingen av dem kan leva på sina meriter. Ändå är det dessa fyra som måste leda Djurgården, kväll efter kväll, för att återkomsten ska bli någorlunda human.

10. Hur klarar Joakim Fagervall sin SHL-debut?

Han har väntat och väntat och är äntligen framme vid det han drömt om i över tio års tid. Frågan är hur Fagervall tacklar uppgiften att ta över rodret mitt i ett regimskifte och skapa framgång i ett otåligt Norrbotten.

11. Vad gör Leksand för att bli mindre beroende av Oscar Alsenfelt?

Ja, Andreas Appelgren gjorde ett fantastiskt jobb som tränare i fjol. Men nej, Appelgren hade aldrig fått så många lovord om det inte varit för Oscar Alsenfelt. Nu måste Leksand ta nästa steg. Alsenfelt måste kunna ha råd att göra några sämre matcher emellanåt och kanske till och med vila ut som båsöppnade någon gång utan att laget faller ihop.

12. Och slutligen: klarar Växjö Lakers guldpressen och favoritskapet många lastat över på klubben?

Det är frågan vi ställer oss i den här staden. Pressen kommer att vara enorm på Sam Hallams bygge och vi som bevakar kommer att bedöma laget efter den topp 4-placering som är klubbens första mål. Att många håller Växjö som en guldfavorit är ingen tillfällighet. Försök peka ut någon svag lagdel den som kan.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons