Silver och guld till Pär Gerell

Pär Gerell hade chansen att ta sitt första SM-guld i singel, men en viss Jan-Ove Waldner visade sig övermänsklig och vann finalen med 4–0 i set.
– Han var aggressivare än vad jag trodde, säger Pär Gerell som dock kan trösta sig med SM-guld i dubbel.
Sport • Publicerad 7 mars 2010

1983, 1984, 1986, 1989, 1991, 1996, 1997, 2006 – och 2009.

I går tog J-O Waldner sitt nionde SM-tecken i singel.

När Jan-Owe Waldner debuterade i SM var Pär Gerell inte ens född och när J-O vann sitt första SM-guld var Pär blott ett år gammal.

– Lite imponerad är man, så här i efterhand, säger Pär Gerell som inför finalen laddade upp med att vinna SM-guld i dubbel, när han i par med Jens Lundquist försvarade titeln efter 3-0 mot Robert Svensson och Mattias Karlsson.

Den rutinerade bolltrollaren från Stockholm, också känd under namnet ”Det avigt gröna trädet”, hade pigga ben i herrfinalen och gav inte vänsterhänte Gerell en chans i finalen, som slutade 11–5, 11–8, 11–6, 11–7.

– Jag kom in fel i matchen och han spelade bra och jag blev lite konfunderad. Hans servade bra, fick in sina loopar och även om jag tyckte att jag servade bra, returnerade han ännu bättre, säger Gerell.

På presskonferensen sa J-O att det var länge sedan han spelade så här bra i fyra set.

På sin väg fram till finalen slog Pär Gerell ut veteranen Jörgen Persson i semifinalen i fyra raka set. Efter tre ganska jämna set blev det fjärde rena en ren defilering. Matchbollen fram till 11–1 gick dock i publikens smak när servande Gerell pressade bak Persson som stod för flera ballongplockningar innan Gerell kunde avgöra med en rak forehand.

– Jag har förlorat tre SM-semifinaler tidigare, bland annat med 0–4 mot Jörgen för några år sedan, så det var lite revansch nu, säger den före detta Dänningelandaspelaren som stannar kvar i Sverige för en veckas landslagsläger.

Sedan väntar en protour-tävling i Tyskland, innan vardagen återkommer med spel i tyska ligan och champions league med Ochsenhausen, en klubb som han efter fem år lämnar till nästa säsong för franska Chartres dit han ska pendla från Falkenberg.

Frejs Andreas Törnkvist åkte ut i åttondelsfinalen mot Robert Svensson, Eslöv, i raka set. Joachim Bachstätter förlorade i första omgången, precis som Lukas Rydén, Falkenbergs BTK. Johan Gerell, Lessebo BTK åkte ut i kvalspelet.

På damsidan erövrade Malin Pettersson guld i både singel och dubbel. I singelfinalen slog Spanienproffset Carina Jonsson med 4–2 och i par med Matilda Ekholm finalbesegrades Marie Olsson/Kajsa Andersson med 3-0 i dubbelfinalen.

Sara Rask, Dänningelanda, som vann dubbelguld förra året, blev utslagen i åttondelsfinalen i damklassen medan Frejs Linn Sandström överlevde första omgången Lagkamraterna Nina Stenviken och Caroline Olsson åkte ut i första rundan, precis som Dänningelandas Lisa Rydén.

Frej hade också med fyra man i H20-klassen. Andreas Törnkvist hann spela två matcher innan det tog stopp i kvarten. Lika långt nådde Joachim Bachstätter, medan Anton Åkesson åkte ut i andra omgången och Simon Nilsson i första.

I D20 blev det derbymöte mellan Lisa Rydén, Dänningelanda och Nina Stenviken i första omgången. Rydén vann men åkte sedan ut i kvartsfinalen, precis som Linn Sandström gjorde efter en inledande seger.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.