Annons

Sjöström siktar mot Paris 2024

Vägen till medalj har varit tuff – men har gett stjärnsimmaren mersmak och framtidstro.
Nu laddar Sarah Sjöström för Paris 2024.
Simning • Publicerad 2 augusti 2021
Sarah Sjöström med en svensk flagga och regnbågsbron i Tokyo i bakgrunden.
Sarah Sjöström med en svensk flagga och regnbågsbron i Tokyo i bakgrunden.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sarah Sjöström känner sig "otroligt tacksam", berättar hon när TT träffar henne inför avresan hem till Sverige.

– Jag har fått kämpa otroligt mycket för att komma tillbaka igen. Det har varit en lång resa, men väldigt häftigt att lyckas avsluta OS med medalj.

Annons

Det var i februari som Sarah Sjöström halkade på en isfläck och bröt armbågen – direkt efter att ha simmat världsårsbästa på 50 meter fritt i en träningstävling på Eriksdalsbadet i Stockholm. Operation följde. Bara sex månader senare står hon med en silvermedalj runt halsen.

– Det hade jag aldrig kunnat gissa inför OS.

Nu väntar ett intensivt år med många tävlingar – varav flera spiller över från förra året på grund av pandemin.

– Det är många tävlingar som skjutits upp, så det kommer vara fullt ös nu kommande året med flera kortbanemästerskap och långbane-VM som går i Japan redan i maj, säger hon.

Armen känns bra, och efter succén hoppas Sarah Sjöström nu på att få ladda och ta det lite lugnt hemma i Stockholm, innan hon kör igång igen.

– Rehaben kommer fortsätta, jag ska försöka bygga tillbaka lite muskelmassa.

TT: Kan din skada kanske till och med förlänga din karriär?

– Det jag har sett nu är att jag gjorde min bästa tid på fyra år på 100 fjärilssim, och lyckade även förbättra min tid på 100 frisim med två sekunder på två månader. Vilket är otroligt mycket på 100 frisim, säger hon och konstaterar att hon är tillbaka på samma tid som den där dagen då hon bröt armbågen.

– Då simmade jag också på 24.07, så jag är tillbaka på samma nivå . Men jag vet att jag fortfarande har utvecklingspotential.

Paris 2024 är bara tre år bort. Sarah Sjöström understryker att hon tar ett år i taget.

Annons

– Men självklart ser jag OS i Paris. Det blir mitt femte OS då.

– Det gäller ju att kvala dit också. Det är många duktiga tjejer nu som kanske vill försöka ta min plats också. Vem vet…?

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons