Skellefteå vann lång slutspelsrysare mot Luleå

Allt talar för att kvartsfinalserien i SHL mellan Skellefteå och Luleå blir en rysare. Den första rafflande kraftmätningen mellan rivalerna i norr slutade med 3–2-seger för Skellefteå efter nästan 100 minuters spel.
Ishockey • Publicerad 11 april 2021
Skellefteå vann rond ett mot Luleå.
Skellefteå vann rond ett mot Luleå.Foto: Erland Segerstedt/TT

Burström både inledde och avslutade målskyttet i den jämna, ovissa och långa uppgörelsen.

– Tycker att vi har de vassaste chanserna i förlängningen. Det var en jämn match och någon ska ju vinna, säger Luleåtränaren Thomas Berglund, som fick se sitt lag komma tillbaka starkt efter Skellefteås chockstart.

Hemmabacken Niclas Burström gav Skellefteå ledningen med ett slagskott från blå linjen efter fyra minuter och bara minuten senare styrde Jesper Frödén in en puck i nät.

Så långt var det total hemmadominans.

Matchbilden svängde

Men bara en minut senare kunde Luleå reducera när Jonas Berglund efter en krånglig situation bakom Skellefteås mål lyckades stöta pucken i en båge över hemmamålvakten Gustaf Lindvall och i mål.

Målet ändrade helt matchbilden, Luleå fick energi och resten av den första kvartsfinaluppgörelsen blev helt jämn.

Luleå fick en gyllene chans att kvittera i den andra perioden efter att Niklas Olausson blivit fälld när han var på väg igenom när laget hade en man mindre på isen.

Straff i ribban

Med en backhand satte sedan Linus Klasen straffen klockrent i ribban.

Klasen lyckades för övrigt med att pricka ribban även i den tredje perioden och dessutom missa öppet mål i förlängningen.

Men så plötsligt stod det ändå 2–2.

Det var backen Pontus Själin som från blå linjen pricksköt in pucken vid den skymde Skellefteåmålvaktens vänstra stolpe efter 7.28 den tredje perioden.

Målet betydde att matchen gick till förlängning. I den första förlängningsperioden hade Luleå ett par högkaratiga målchanser men det var alltså Skellefteå som till slut tog hem segern.

Efter nära 100 minuters spel väntar rond två i tungviktsuppgörelsen om mindre än ett dygn.

– Det är bara att trycka i sig käk och sova mycket. Det är inga konstigheter, jag har varit med om det här förut, säger tvåmålsskytten Niclas Burström.

Nu siktar Luleå på revansch i måndagens möte som även den avgörs i Skellefteå.

– Det gäller att se till att vi är fräscha i kroppen och i huvudet och kommer tillbaka och gör bra saker, säger Thomas Berglund.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.