Annons

Skellefteå vill ta vakant plats – förbundet tveksamt

Skellefteå vill ta över Göteborgs plats i SDHL-ishockeyn – eventuellt redan nu.
Men en omedelbar uppflyttning är inte trolig, enligt Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark.
Ishockey • Publicerad 2 november 2022
Johan Stark ser många frågor som måste lösas efter att Göteborgs HC valt att dra sig ur SDHL. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Onsdagens besked att Göteborg HC drar sig ur den högsta damhockeyligan kom oväntat, medger Johan Stark.

Nu blir det upp till Svenska ishockeyförbundets tävlingsnämnd och Elitkommitté dam att lösa de omedelbara problem det skapat.

Annons

– Det här är väldigt ovanligt och beklagligt, att ett lag drar sig ur en förbundsserie under pågående säsong, säger Johan Stark till TT.

Tre huvudproblem

Han ser i första hand tre delar som måste avhandlas: hur man hanterar de 13 matcher i SDHL som Göteborg redan spelat, hur det påverkar kvalet till SDHL efter säsongen samt vad som händer med spelarna som nu blir klubblösa.

– Det som vi prioriterar här och nu är hur man förhåller sig till innevarande säsong, i första hand matcherna som har spelats med Göteborg HC. Den andra som kommer naturligt är hur vi hanterar ett kommande kval, med lagen från NDHL (andradivisionen). När det gäller spelarna så har de möjlighet att skriva på för nya klubbar fram till den 15 januari, så det borde kunna lösas, säger Johan Stark.

Skellefteå, som förlorade kvalet mot Göteborg i våras, har redan sträckt upp handen och anmält intresse för att fylla luckan.

Kanske omgående, till och med.

– Spontant, ja, vi vill ha chansen, men det här måste ses över ekonomiskt och om det är möjligt. Det sitter vår klubbdirektör och sportchef med i sittande stund. Ur ett spelperspektiv vill tjejerna tillhöra högstaligan, det är det vi spelar om. Hur förbundet och regelverket ställer sig till det får vi veta längre fram, det är svårt att uttala sig om, säger Skellefteås general manager Ulrika Dahlgren till Expressen.

Tveksam lösning

Men det låter inte som en särskilt trolig lösning, säger Johan Stark.

– Det ska väl inte jag svara på, det får vår elitkommitté och tävlingsnämnd titta på. Men det är ingenting som jag har hört. Det låter spontant som att det finns många frågetecken runt det. Det får vi återkomma till, säger Stark.

Det mest logiska är, i alla fall enligt Ulrika Dahlgren, att Skellefteå flyttas upp efter nuvarande säsong.

– Vi spelar klart säsongen och sedan är platsen vår till nästa säsong, det vore den bästa lösningen rent subjektivt, säger Dahlgren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons