Annons

Skyttekungen tar plats i styrelsen

Han har varit skyttekung och tränare i föreningen. Nu kan Ludwig Ernstsson ta plats i Östers styrelse.
Sport • Publicerad 26 februari 2014
Tillbaka. Ludwig Ernstsson fick sparken som huvudtränare i Öster 2010. Några år senare är han tillbaka i föreningens styrelse.Foto: Arkiv

På torsdag håller Öster årsmöte. Där ska man sammanfatta 2013 som skulle bli en riktig fest med återkomst till allsvenskan, men som i stället slutade med en baksmälla i superettan. Styrelsen, ledd av ordförande Sven Johannesson, sitter kvar ytterligare ett år om man får medlemmarnas förtroende. Däremot ökas styrelsen med en person. Valberedningen föreslår att Ludwig Ernstsson tar plats.

– Eftersom man har krympt tjänstemannadelen lite grann bedömde både vi och styrelsen att man behövde ha någon form av bredd och förstärkning i styrelsen. Han har den sportsliga kompetensen, han är uppvuxen i föreningen och jobbar som företagare nu och har den ansvarsdelen också. Jag upplever det som ett bra tillskott, säger valberedningens ordförande Leif Rydén.

Annons

När Öster höll sitt förra årsmöte i februari 2013 summerades ett fantastiskt år i superettan, men samtidigt framhölls att ekonomin måste stärkas. Budgeten för 2013 siktade mot ett överskott på tre miljoner kronor. Sämre publiksiffror än förväntat och att åskådarna på Myresjöhus Arena spenderat lite mindre än vad man räknat med är två anledningar till att man nu i stället hamnar strax över ett nollresultat.

– Vi hade förhoppningar 2013 på att stärka upp det egna kapitalet. Nu blev det inte så, men vi har i vart fall undvikit att tappa. Vi är kvar i ungefär samma position, säger ordförande Sven Johannesson.

Sommarens fotbolls-EM, där Myresjöhus Arena var en av värdarna, fick heller inte samma positiva effekt ekonomiskt som Öster räknat med. Däremot hoppas man kunna skörda frukter av det lyckade arrangemanget framöver. I början av maj spelas det till exempel VM-kval mot Nordirland i Växjö.

– De signalerna vi har fått är det viktigaste och det är att det är damlandslaget själva som väljer Växjö. De tycker att det är en bra miljö att vara i och det är positivt för vår del.

Kommande säsong är Östers herrar tillbaka i superettan. Styrelsen är försiktig med att sätta någon målsättning i antal när det gäller publiksiffror kommande säsong eftersom det finns flera olika prisklasser. Jämfört med fjolårets allsvenska budget försvinner ett par miljoner kronor på intäktssidan. Samtidigt har truppen bantats rejält.

– Vi har bestämt att ha ett starkt fokus på a-laget och de bitarna utan att tappa på skolan, akademin och ungdomssidan. Där ska vi satsa och stärka upp. Målet är att hitta en nollbudget. I superettan finns det inga pengar för att tro att man ska gå plus. Det vi får in går tillbaka till verksamheten, säger Sven Johannesson.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons