Söderling: Tillåt inte ryska spelare att delta
Internationella tennisförbundet (ITF) meddelade under tisdagen att Ryssland och Belarus exempelvis inte får ställa upp i lagtävlingarna Davis Cup och Billie Jean King Cup – två turneringar som Ryssland är regerande mästare i – med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
Däremot får ryska och belarusiska tennisspelare fortsätta att spela på proffstourerna ATP och WTA, men då under neutral flagg. Det gäller även tennisens prestigefyllda grand slam-tävlingar.
Ryss är ny världsetta
I måndags blev ryssen Daniil Medvedev världsetta för första gången i sin karriär, men Söderling anser att exempelvis den 26-årige ryssen nu ska stoppas från spel på ATP-touren och i grand slam-turneringarna. Det är i linje med vad det svenska förbundet och övriga fyra nordiska förbund framförde under tisdagen.
– Det måste bli så hårda sanktioner på alla möjliga fronter som det bara går, och då tror jag att det är en sak av dem. Just nu tycker jag att man inte ska tillåta ryska eller vitryska spelare att delta, säger Söderling på en presskonferens inför kommande DC-match mot Japan i Helsingborg.
Vissa ryska tennisspelare har öppet tagit avstånd från kriget. Anastasia Pavljutjenkova, rankad nummer 14 i världen, skrev i måndags på Twitter: "Stoppa våldet, stoppa kriget."
När världssexan Andrej Rublev vann semifinalen i ATP-turneringen i Dubai i fredags skrev han "No war please" ("Snälla, inget krig") på en kameralins, men världsettan Medvedev är inte lika tydlig i sin kritik.
"Det är en stor ära att ta över den här positionen (att vara världsetta). Jag är säker på att folk förstår att det är med blandade känslor när det sker den här veckan", skrev Medvedev på Twitter i måndags.
I söndags skrev Medvedev ett inlägg på plattformen där han generellt önskade sig fred i världen och mellan länder, men utan att nämna specifikt Rysslands invasion av Ukraina.
Drabbar enskilda idrottare
Söderling framhåller att frågan är komplex eftersom enskilda idrottare skulle drabbas av hårdare sanktioner.
– Generellt måste väst och Europa gå ihop. Det måste bli hårda sanktioner. Sedan är det tråkigt att det drabbar individuella idrottare som kanske inte har så mycket med saken att göra och som kanske inte alls stödjer det som pågår just nu. Men jag tror att det är viktigt att alla går ihop och visar att det här är inte okej, säger Robin Söderling.
Sverige möter Japan i Helsingborg fredag och lördag i kvalspelet av Davis Cup. Vinnaren av matchen, som avgörs över fyra singlar och en dubbel, kvalificerar sig till höstens gruppspel. I november i fjol nådde Sverige kvartsfinal, men åkte där ut mot det ryska förbundslaget.
Fakta: Davis Cup 2022
Sverige möter Japan i Helsingborg fredag och lördag i kvalspelet av tennisens lagtävling Davis Cup. Matcherna avgörs över fyra singelmatcher och en dubbelmatch, som alla spelas i bäst av tre set.
Sveriges lag (singel- respektive dubbelrankning inom parentes): Mikael Ymer 85/1 452), Elias Ymer (133/390), Dragos Madaras (327/568), André Göransson (–/68).
Japan: Taro Daniel (101/658), Yasutaka Uchiyama (238/329), Yosuke Watanuki (267/1 242), Shintaro Mochizuki (368/558), Ben McLachlan (–/35).
Vinnande lag går vidare till höstens gruppspel och får där sällskap av ytterligare elva kvalvinnare, samt Kroatien (finalist 2021), Storbritannien (wild card) och Serbien (wild card).
Ryssland är regerande mästare och var också direktkvalificerat till gruppspelet, men har uteslutits på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Internationella tennisförbundet har ännu inte meddelat om eller hur Rysslands plats i gruppspelet ska ersättas.
Sverige nådde i fjol kvartsfinal, men föll där mot det ryska förbundslaget.
I gruppspelet delas de 16 lagen in i fyra grupper om fyra lag, där alla möter alla över två singlar och en dubbel i bäst av tre set. Grupperna avgörs på fyra olika spelorter 14–18 september.
Ettan och tvåan i respektive grupp går vidare till slutspelet, som avgörs på en spelort 23–27 november. Där väntar kvartsfinaler, semifinaler och final. Även där avgörs matcherna över två singlar och en dubbel i bäst av tre matcher.
Arrangörsstäder för de fyra grupperna och slutspelet är ännu inte utsedda.
Övriga kommande kvalmatcher (4–5 mars): Frankrike–Ecuador, Spanien–Rumänien, Finland–Belgien, USA–Colombia, Nederländerna–Kanada, Brasilien–Tyskland, Slovakien–Italien, Australien–Ungern, Norge–Kazakstan, Argentina–Tjeckien, Sydkorea–Österrike.
Källa: Davis Cup