Sörenstam bryter tystnaden efter kritiken
Tajmingen var långt ifrån den bästa.
Egentligen skulle Annika Sörenstam ha tagit emot frihetsmedaljen av den avgående presidenten Donald Trump i mars, men på grund av pandemin sköts det upp. I stället schemalades det till den 7 januari – vilket blev dagen efter att Kapitolium i Washington stormades.
Sörenstam valde trots det att ta emot medaljen, vilket väckte en rejäl kritikstorm.
Svarar
Nu har Sörenstam för första gången pratat om varför hon valde att ta emot utmärkelsen mitt i det amerikanska kaoset.
– Jag skulle ha fått medaljen i mars 2020. Ser jag tillbaka på det så handlar det om de som har fått den genom tiderna. Jag vill inte lägga energi på det som har hänt utan jag är en person som hela tiden blickar framåt och som vill fortsätta att öppna dörrar och skapa möjligheter för unga tjejer runtom i världen, säger hon i en intervju med NBC/Golf Channel.
Hon säger att hon blev tagen av det som hände i Kapitolium.
– Jag delar sorgen och rädslan som alla känner efter det som hände. Det var en mörk dag i USA:s historia, säger hon.
"Vill blicka framåt"
På frågan om hon önskar att hon kunde ha gjort något annorlunda svarar hon:
– Jag vill blicka framåt och inte lägga energi på vad som kunde ha varit. Det handlar om att öppna dörrar vilket är en sak jag har lärt mig. Men jag har hört åsikter och kommentarer och jag hör det klart och tydligt, och vet att de människorna ser på det annorlunda, och jag lyssnar och välkomnar det, säger hon.
Fakta: Presidentens frihetsmedalj
Den amerikanska presidentens frihetsmedalj instiftades 1963 av dåvarande presidenten John F Kennedy.
Utmärkelsen är den högsta som går att få som civilperson i USA och har genom åren bland annat tilldelats storheter som Steven Spielberg, Muhammad Ali, Angela Merkel, Nancy Reagan, Moder Teresa, Billy Graham, Rosa Parks och Martin Luther King.