Annons

"Spökena från förr får inte dyka upp igen"

Fjärde Champions League-finalen på fyra år. Barcelonas Aitana Bonmatí har varit med om samtliga och hon är tydlig med en sak:
– Det är viktigt att inte släppa in ett mål tidigt, så att spökena från det förflutna dyker upp igen.
Fotboll • Publicerad 2 juni 2023
Barcelonas Aitana Bonmatí hoppar upp i famnen på Fridolina Rolfö. Arkivbild.Foto: Joan Monfort/AP/TT

Såväl 2019 som 2022 förlorade Barcelona Champions League-finalen – båda gångerna mot Lyon.

Och i båda finalerna släppte Barça in mål tidigt (femte respektive sjätte minuten).

Annons

– Det är väldigt viktigt att veta hur man hanterar det momentet som uppstår när motståndaren gör mål. Även om saker och ting inte går vår väg så måste vi veta hur vi ska hålla huvudet högt, säger Bonmatí enligt AP.

Den 25-åriga mittfältaren har däremot varit med och lyft Champions League-finalen vid ett tillfälle: 2021 när Chelsea krossades med 4–0 i en match där Barça gjorde alla målen i första halvlek.

Tips till Putellas

En annan som har stor erfarenhet att vinna Champions League är Lucy Bronze.

Den 31-åriga försvarsgiganten, som vunnit turneringen tre gånger med Lyon, hoppas kunna hjälpa Barcelona att vinna sin andra Champions League-titel när katalanerna ställs mot Wolfsburg i finalen på lördag.

Bronze kom till Barça inför den här säsongen och har bland annat fått dela med sig av tips till lagkamraten – tillika tvåfaldiga Ballon d'Or-vinnaren – Alexia Putellas.

– En av spelarna som förmodligen har frågat mig mest om saker är Alexia. Det är kul eftersom det inte alltid är de yngsta spelarna som frågar så mycket. När du är ung njuter du bara av varje ögonblick, säger Bronze enligt AFP.

"Toppspelare på varje position"

2019 var Bronze, då i Lyon, med och såg till att katalanerna förlorade sin allra första Champions League-final med 1–4.

– Erfarenheten är den biten där Barcelona har förbättrats mest. De har alltid varit talangfulla både tekniskt och taktiskt. Med de erfarenheter de nu har från Champions League så tycker jag att det är ett helt annat lag, mentalt sett, jämfört med det laget jag mötte 2019, säger Bronze.

Att knäcka Wolfsburg, med två Champions League-titlar i bagaget, blir däremot ingen enkel uppgift.

– De har toppspelare på varje position. De är unika när det kommer till att skapa ytor, unika i en mot en-situationer. Det är ett väldigt svårt lag att slå, säger Barcelonas tränare Jonatan Giráldez i en intervju på Uefas hemsida.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons