Annons

Ponsiluoma snabbast men siktet svek

På skidorna gick det undan. Martin Ponsiluoma tog milen snabbare än någon annan.
Med siktet var det sämre ställt. Tre missade skott kostade ett nytt besök på prispallen i Kontiolax.
Skidskytte • Publicerad 3 december 2020
Martin Ponsiluoma åkte urstarkt, men sköt sämre.
Martin Ponsiluoma åkte urstarkt, men sköt sämre.Foto: Markku Ulander/AP

Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson gladde alla vänner av skidskytte när de kom trea och tvåa i helgens världscuppremiär.

I en pandemifri värld skulle de ha befunnit sig i Östersund nu, men skidskyttarna fick stanna i östra Finland och köra ännu i en sprint på torsdagen.

Annons

För svenskt vidkommande nådde den inte samma sportsliga höjder som för några dagar sedan.

Snabbast i spåret

Men undan gick det. Martin Ponsiluoma var snabbast av alla i spåren över de tio kilometerna. Han var knapp 19 sekunder snabbare än Johannes Thingnes Bø – den norske världsstjärnan som fick finna sig i att bli omåkt av svensken.

– Jag kände att det bara var att gå om för att han körde alldeles för sakta och det var en underbar känsla, säger Ponsiluoma till SVT.

Dessvärre sköt Ponsiluoma sämre. En bom i liggande och två i stående.

TT: Gick det för fort, hann du inte få ordning på andningen?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag hade en i kanten i liggande och i stående hade jag lite otur med ett skott som precis var utanför. Det kändes bättre än vad det var, säger han till TT.

Skidåkningen tog honom till nionde plats, 52 sekunder efter vinnaren.

På en punkt förändrades inget från premiären. En skidskytt från Norge vann. En som hette Bø. Dock inte Johannes Thingnes utan brodern Tarjei, som var 13,9 sekunder före tysken Arnd Pfeiffer efter felfritt skytte. Johannes Thingnes Bø kom trea, halvminuten efter sin storebror.

Bommade i stående

Efter en bom i liggande hade Sebastian Samuelsson allt i egna händer och ben inför det stående skyttet. En fullträff och han hade varit med i kampen om pallplatserna. En bom och chansen hade funnits kvar. Nu blev det två straffrundor och till slut 18:e plats efter stark åkning.

– Jag åker fortsatt bra, men självklart är jag inte nöjd med skyttet. Jag måste hålla ihop det bättre, säger Samuelsson till SVT.

Annons

Jesper Nelins felfria skytte på den första vallen gav svenska förhoppningar. Dessutom åkte han starkt till det stående skyttet. Men Nelin kippade rejält efter syre när han lade an och sedan brände av två skott. Båda bommade – och så var den dagen förstörd. Han kom 29:a.

Inte heller Peppe Femling fick uppleva känslan av att skjuta rent. Han bommade sitt sista skott, men slutade som tredje bäste svensk på 26:e plats.

Malte Stefansson missade fyra skott och får inte köra jaktstarten, som avgörs på lördag. På söndag väntar stafett för herrarna.

– Nu laddar jag bara för jaktstarten. Det är ett riktigt fint utgångsläge och inspirerande. Formen är god, nu är det bara att hålla fullt fokus på skjutvallen, säger Martin Ponsiluoma till TT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons