Stjärnan sågar kompisarnas VM-knep
Nya Zeeland ligger långt borta, både på kartan och på klockan.
Det skiljer just nu tio timmar mellan Sverige och Wellington, där landslaget ska möta Sydafrika i den första matchen i sommarens fotbolls-VM den 23 juli.
De första spelarna lämnade Sverige redan i fredags, medan den första officiella träningen i Nya Zeeland sker på torsdag.
Ett av tipsen som landslaget fått med sig inför resan är en app som ska hjälpa till med planeringen av både sömn och kaffeintag för att underlätta tidsomställningen.
– Timeshift heter den. Då kan man lägga in sina flygresor och så säger den typ ”sov tre timmar på det flyget, var vaken där, drick inte kaffe då”, det är faktiskt skitbra, säger Magdalena Eriksson, som varit en av förespråkarna.
Backstjärnan och hennes partner, danska landslagsanfallaren Pernille Harder, har också varit tidigt ute med speciella ljusglasögon, som ska se till att ögonen får "rätt" ljus vid olika tidpunkter.
– Det hade jag redan sedan innan. Så om vi kollar på tv efter åtta på kvällen så har vi på oss dem hemma. De åker med, säger Eriksson.
"Hade det kämpigt"
Manchester City-mittfältaren Filippa Angeldahl är mycket skeptisk och skakar bara på huvudet åt landslagskompisarnas olika knep.
– Jag tror inte på det där att man ska förbereda sig. Utan jag tror att man kommer att vara jetlaggad och man kommer att må skit, men det får man bara ta, säger hon.
Att en lång resa och stor tidsomställning kan vara besvärlig har damlandslaget dock färsk erfarenhet av. När Sverige i november reste till Australien för en träningslandskamp (0—4) hade bland andra Amanda Ilestedt stora bekymmer.
– Jag hade det lite kämpigt. Det tog lite tid, säger hon.
– Det gick inte då, eftersom det var mitt i säsong. Men jag tror att jag kommer att lägga upp det på ett lite annat sätt.
Linda Sembrant finns också bland dem som laddat ner appen. Även om den ibland ger lite svårare tips.
– Jag har en period då jag ska dricka svinmycket kaffe. Det är kaffe, kaffe, kaffe. Jag kommer ju att få fråga efter en termos…
Glasögonen då? Jodå, det blev ett par sådana också.
– Det är olika ljus utifrån när man ska få in ordentligt med ljus och när det ska vara dämpande. Men de är ju inte supersnygga, så det kommer ju se halvroligt ut, säger Sembrant.
Totalt "fail"
Även inför OS i Tokyo för två år sedan var tidsskillnaden en snackis i laget, minns Kosovare Asllani.
– Inför OS så försökte jag mig på att dra med hela laget till att vara uppe. Det blev totalt ”fail” för mig. Jag var uppe skittidigt under en vecka–tio dagar, säger hon.
– Först fick jag med mig två spelare, sedan blev det tre, sedan fyra och så plötsligt var nästan halva laget uppe klockan fyra på morgonen på hotellet. Vi skulle ställa om så att vi skulle kunna sova på flyget. Och det kändes som att alla sov men jag var den enda som var vaken. Så det funkade inte jättebra.
Filippa Angeldahl har svårt att hålla sig för skratt.
– Det var som inför OS när ”Kosse” och de började gå upp 04 och skulle ställa om hemma i Sverige. Jag var så här "jag sover till 9, sedan går jag upp", säger hon med illa dold förtjusning.
– Hon kommer inte göra om det där, det funkar ju inte.
Fakta: Röster om tidsomställningen
Så här säger några av de svenska VM-spelarna om tidsomställningen:
Stina Blackstenius:
– Det finns lite olika hjälpmedel som de erbjuder till oss för att det ska kunna bli så bra som möjligt. Men någonstans får vi nog bara ställa in oss på att de första dagarna kommer att vara lite tuffare.
Hanna Bennison:
– Det funkar ganska bra för mig. Vi var ju i Australien en snabb sväng förra året och då hade jag inte så mycket problem med att ställa om. Hoppas att det går lika bra den här gången.
Filippa Angeldahl
– De skickade ut i gruppchatten att appen kan vara bra att ladda ner, men jag tror inte på det där alltså. Är man trött är det bara att sova, jag orkar inte hålla koll på timmarna.
Kosovare Asllani:
– Nu har man laddat ner någon app som de vill att man ska ladda ner, för att försöka ställa om. Men den vill jag inte lyssna på, för det står att man bara kan få en kaffe på morgonen. Det funkar inte för mig. Så vi får se.
Sofia Jakobsson:
– Hur pigg och bra du än känner dig i kroppen så är det ju tufft med en så lång resa. Men jag är rätt van vid de resorna, så hur man sköter sådant är nog mer en stress bland de andra spelarna. Jag känner mig lugn i det.
Rebecka Blomqvist:
– Jag försöker framför allt på själva flygresan, jag känner att det är klart att det finns vissa saker man kan göra innan, jag vill känna att jag sovit bra inför resan, det gick ändå rätt bra senast.
Lina Hurtig:
– Jag vet inte. Jag försöker tänka på när vi åkte till Japan (OS 2021), men jag tror att det gick ganska bra. Det kommer att vara tufft, men jag är inställd på det.
Fakta: Jetlag
När vi rör oss över flera tidszoner så rubbas vår inre klocka – det som kallas den cirkadiska rytmen – som styr bland annat återhämtning, blodtryck, kroppstemperatur och hormoner.
"När vi hamnar i osynk och den här cirkadiska rytmen skiljer sig från den tid då man behöver prestera blir det en utmaning", förklarade landslagsläkaren Houman Ebrahimi inför bortalandskampen mot Australien i Melbourne i höstas.
Förutom sömnrubbningar är det vanligt med både trötthet och överaktivitet. Man kan också känna sig extra hungrig.
Under omställningen minskar prestationsförmågan.