Annons

Stjärnans comeback kan dröja: "Måste bli bra"

Efter två VM-medaljer och sin bästa säsong i karriären valde skidskytten Linn Persson att genomgå två stora operationer efter säsongen. Som kanske får stora konsekvenser för vintern.
– Jag måste bli bra innan jag tänker på tävling, säger hon.
Skidskytte • Publicerad 8 september 2023
Linn Persson med sina VM-medaljer. Förutom silver och brons individuellt, brons i stafett. Arkivbild.
Linn Persson med sina VM-medaljer. Förutom silver och brons individuellt, brons i stafett. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT
Linn Persson hoppas kunna tävla i vinter, efter operationer i axel och ljumske. Arkivbild.
Linn Persson hoppas kunna tävla i vinter, efter operationer i axel och ljumske. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

För fem månader sedan opererades Persson i axeln och i ljumsken. Axeln har gjorts mer stabil så inte ledkulan åker ur skålen. Och i ljumsken har ett nät låsts in för att stödja upp. Även om mycket rehabarbete återstår är Linn Persson nöjd med att ha genomfört operationerna.

– Om jag tänker på ljumsken så är det en jätteskillnad. Jag kan springa igen, det kunde jag inte på hela förra året. Det är en jättefrihet att kunna göra det och det har gjort att det blivit mycket roligare att träna, säger Persson i telefon från landslagslägret i franska Font Romeu.

Annons

– Förra året fick jag cykla och skejta, jag kunde inte åka så mycket klassiskt. Nu kan jag göra allt, det finns inga begränsningar i ljumsken.

"Väldigt motiverande"

Trots att 29-åringen de senaste åren varit begränsad i hur och vad hon kunde träna, blev förra säsongen Perssons bästa. Hon tog sina första individuella VM-medaljer, silver i distans och brons i sprint, och kom på prispallen två gånger i världscupen. Ändå bestämde hon sig för operation – framför allt för att slippa smärta, men också för att förhoppningsvis kunna bli bättre rent generellt.

– Det har varit häftigt att se att jag utvecklats mellan två träningspass, annars brukar det ta ett halvår innan man ser resultat. Det blir väldigt motiverande att få många kvitton, säger hon.

Hon har nått stora framsteg i rehaben vad gäller ljumsken, axeln tar mer tid för att bli bra.

– Det går lite upp och ner, vissa dagar blir den lite irriterad och så får jag bygga upp lite eftersom. Det är en process och jag får ta det dag för dag.

Hoppas tävla i vinter

Landslagslägret på hög höjd är Linn Perssons första med landslaget den här sommaren. Hon kan vara med på vissa gemensamma träningar, men kör också mycket på egen hand i gymmet. Och ännu vågar hon inte säga om när det kan bli aktuellt med tävling.

TT: Kommer du att stå på startlinjen i världscuppremiären i Östersund?

– Oklart, jag säger varken bu eller bä. Vi får se. Det är för tidigt att svara på. Kanske funkar rehaben bra, men jag måste bli tillräckligt vältränad för att kunna vara med. Fokus är helt klart att bli bra innan jag tänker på tävling, säger hon.

Persson är beredd på att det kan ta väldigt lång tid innan hon kan tävla igen.

– Men jag har helt klart förhoppningar om att kunna tävla i vinter.

"Vet vad hon går igenom"

Annons

Landslagstränaren Johannes Lukas säger att Persson har en bit kvar innan det är aktuellt med tävlande.

– Det är inte så mycket tid kvar (till tävlingssäsongen), det är snart oktober. Hon jobbar stenhårt och vi har ett bra medicinskt team runt henne. Jag har själv opererat axeln och vet vad hon går igenom – det tar tid och är svårt att göra en långsiktig plan.

Världscupen inleds i slutet av november. Säsongens stora mål är VM i Nove Mesto i Tjeckien i februari.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons