Stjärnduon sänkte Ottawa – igen

Inte sedan Wayne Gretzkys dagar har någon öst in poäng i Edmonton som Connor McDavid och Leon Draisaitl gör i år. Mot Ottawa blev det åtta nya poäng för duon.
Ishockey • Publicerad 8 april 2021
Ottawas målvakt Marcus Högberg tvingas konstatera att Edmontons Connor McDavid just gjort 3–2.
Ottawas målvakt Marcus Högberg tvingas konstatera att Edmontons Connor McDavid just gjort 3–2.Foto: Adrian Wyld/AP/TT

Skulle Ottawa, som inför natten hade släppt in flest mål av alla lag i NHL, kunna stå emot hela ligans poängkungar Connor McDavid och Leon Draisaitl?

Nej, är det korta svaret, överraskande långt in i matchen det något längre.

Först med sex minuter kvar att spela rundade McDavid en back och sprätte upp 3–2 i nättaket, naturligtvis på pass från Draisaitl.

– De är toppspelare båda två, de trivs ihop och tar vara på chanserna, och det är chanser som andra inte hittar, det är sånt som bara de allra bästa gör, säger tränaren Dave Tippett om stjärnduon.

"Omöjligt" ledningsmål

När avgörandet kom hade Draisaitl redan gjort två mål, båda efter förarbete av, ja gissa vem. Och för att verkligen poängtera vem som dominerade på isen blev det ett mål till av firma McDavid (assist) och Draisaitl (mål), till 4–2 i öppen kasse med sekunden kvar.

Men det var Draisaitls skott till 2–1 som blev den verkliga snackisen. McDavid passade till sin lagkamrat som från den förlängda mållinjen, han var själv bakom den, nästan vid sargen till vänster om målet, prickade in ledningsmålet.

– Det är ett skott bara en handfull killar i världen kan sätta, och han är en av dem. Han gillar att skjuta därifrån, han gillar det verkligen. Men att ta det skottet..., säger McDavid.

– Jag försökte bara få till ett avslut, försöka överraska målvakten och få till en vinkel så att det fanns en chans att den gick in. Det är väl instinkt, ibland försöker man läsa av målvakten, ibland försöker man hitta någon att spela, säger den 25-årige tysken själv.

Åtta seger på åtta matcher

Målvakten i fråga var Marcus Högberg, som gjorde comeback efter att ha varit skadad sedan i februari. Men han var lika chanslös mot stjärnduon som de flesta andra NHL-målvakter varit i år.

– Han gjorde några viktiga räddningar. Han kom tillbaka, såg bestämd ut och gjorde vad han skulle, sade Ottawatränaren DJ Smith om svensken.

Edmonton har nu vunnit samtliga åtta matcher mot Ottawa den här säsongen. Efter fyra poäng vardera på onsdagen har Draisaitl på de kamperna gjort 21 poäng, McDavid "bara" 20.

Och de närmar sig nu siffror Edmonton inte sett sedan storhetstiden på 1980-talet och siffra efter siffra i statistiken – från i natt flest poäng på 40 omgångar och flest mål mot samma klubb – kommer med fotnoten "flest i klubben sedan Wayne Gretzky".

"Alltid kul att spela ihop"

Extra imponerande är siffrorna med tanke på att de inte alltid spelar ihop. Tränaren Dave Tippett och hans stab byter kedjor efter motståndare och dagsform och inte ens stjärnorna är fredade.

– Vi försöker lura ut vad som passar bäst för varje match och i kväll beslutade vi att låta dem spela ihop och det gav ju lite poäng, säger han nöjt.

Leon Draisaitl, som i fjol vann Hart Trophy som den mest värdefulle spelaren i NHL, har anpassat sig.

– Vi får veta först på morgonen före match hur vi ska spela. Men vi är vana, det är inte idealt men vi har gjort det så länge nu. Oavsett om vi spelar ihop eller inte försöker vi bara göra vårt bästa, säger han och lägger till:

– Men det är klart att det alltid är kul att spela ihop med honom (McDavid).

Nästa chans, även den mot Ottawa, kommer redan natten mot fredag, svensk tid.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.