Annons

Straffseger för Färjestad: ”Bättre än senast”

Guldfavoriten Färjestad inledde SHL med förlust uppe i norr mot lika topptippade Luleå.
Söderut lyckades laget bättre: seger med 3–2 efter straffar borta mot Växjö innebar två poäng med på bussen hem till Värmland.
Ishockey • Publicerad 24 september 2020
Färjestads Daniel Viksten avgjorde straffläggningen mot Växjö.
Färjestads Daniel Viksten avgjorde straffläggningen mot Växjö.Foto: Mikael Fritzon/TT

Gästerna fick bästa tänkbara start på kampen. Efter en spelvändning krutade Daniel Viksten upp pucken i närmsta krysset bakom Växjömålvakten Erik Källgren, 1–0 till Färjestad efter endast en minuts spel.

– Jag gick bara på instinkt, säger målskytten.

Annons

– Vi har haft problem i första perioderna under försäsongen, nu gjorde vi en bra första period, fortsätter han.

Så långt såg allt bra ut för värmlänningarna. Men Växjö repade mod och höjde kvaliteten i sina ageranden på isen. En bit in i den andra perioden kom också ett kvitteringsmål av hemmalaget, signerat Richard Gynge. Men Färjestad såg till att man fick tillbringa även den periodpausen i ledning. Det nya ledningsmålet kom i powerplay och prickades in av Jacob Peterson.

Gynge tvåmålsskytt

Växjö inledde den tredje perioden med att bosätta sig i anfallszon och till sist kunde inte Henrik Haukeland i Färjestads kasse hålla emot längre. 2–2-målet kom i powerplay och ännu en gång var Richard Gynge siste hemmaspelare att röra pucken innan den hittade in i nätmaskorna. Noterbart är att hemvändande guldhjälten från 2018, Robert Rosén, assisterade till båda Växjös mål.

– Vi växte genom hela matchen, säger Växjös tränare Sam Hallam.

Spänningen höll sedan i sig till att Daniel Viksten satte det enda och avgörande straffmålet – åter i närmsta krysset.

– En straff som jag tränat in lite och jag pratade även med vår målvakt som trodde den skulle funka bra, berättar Viksten för TT.

50 fans hyllades

Växjö–Färjestad var ett av paren ut även i den märkliga slutomgången utan publik i våras. Färjestads Gereon Dahlgren hyllade på presskonferensen den stämning som 50 Växjöfans samt en trumma nu skapade i arenan.

– All kredd till de Växjöfans som fick till lite stämning, instämmer Daniel Viksten.

Spelarna på isen saknar supportrarna.

– Så är det, men det går inte att göra så mycket åt den här situationen. Vi får försöka bjuda på så rolig hockey som möjligt för dem som kollar på tv:n hemma, säger Daniel Viksten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons