Annons

Stukat Masarna utklassat i premiären

En ovanlig speedwaysäsong har till slut brummat i gång.
För Masarna blev det en rejäl näsbränna i premiären, 32–58 borta mot Lejonen.
Och även om alla lag går till slutspel finns det en risk att Avestaklubben måste dra sig ur på grund av sin förarkris.
Speedway • Publicerad 11 augusti 2020
Den kraftigt försenade speedwaysäsongen drog i gång på tisdagen. Arkivbild.
Den kraftigt försenade speedwaysäsongen drog i gång på tisdagen. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den kraftigt komprimerade elitserien 2020 består av endast åtta omgångar. För Masarna blir det nog att glömma den första så fort som möjligt och i stället fokusera på nästkommande sju.

Från tisdagens förlust borta mot Lejonen fanns det nämligen inte mycket att glädjas åt. Redan efter fyra heat var ställningen 19–5 till Lejonen och matchen fortsatte sedan i samma riktning. Slutresultatet: förkrossande 58–32 till hemmalaget.

Förarkris

Annons

En trolig förklaring till de stora siffrorna var att Masarna kom till Gislaved med en förarkris på halsen. Coronapandemin har inte bara lett till en kraftigt framskjuten säsong och att matcherna måste köras utan publik. På måndagskvällen kom beskedet att ryska speedwayförbundet stoppar sina förare, bland dessa Masarnas Vadim Tarasenko, från att köra i Sverige på grund av pandemin.

Lägg till skador på Martin Smolinski och David Bellego och det är lätt att förstå klubbens frustration.

– Vi sitter i en rävsax, sade Masarnas lagledare Stefan Bäckström till SVT inför premiären.

– Vi har varit i kontakt med åtta–nio förare bara sedan i går (måndag). Men vi kan inte signa upp förare som vi inte har råd med. Vi gör allt vi kan, men just nu ser jag inte ljuset i tunneln.

Kan dra sig ur

Om läget inte förbättras – nästa match är hemma mot Indianerna på torsdag – finns en risk att man måste göra som regerande mästarna Smederna redan gjort: att lägga ner elitseriesatsningen det här året.

– Vi kommer köra på och hoppas att det löser sig, men får vi inte in några nya förare så får vi överväga om vi ska dra oss ur serien, säger Stefan Bäckström.

I Kumla vann Rospiggarna borta mot Indianerna med 49–41, Piraterna hemmaslog Västervik med 53–37 och i Vetlanda – där matchen försenades på grund av en otäck krasch – vann hemmalaget mot fjolårsfinalisten Dackarna med 46–44.

Fakta: Elitserien i speedway 2020

+ Totalt åtta omgångar.

+ Körs som en enkelserie med en extra derbyomgång för att alla lag ska få lika många hemma- och bortamatcher.

+ Körschema för sex förare i stället för sju.

+ Sista grundserieomgången blir den 15 september.

+ Samtliga lag går till slutspel.

+ Slutspelet inleds den 22 september och pågår till första veckan i oktober.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons