Sun Yangs dopningsfall tas upp igen

Sun Yangs åttaåriga dopningsavstängning hävdes i slutet av 2020.
Nu tas ärendet upp igen i slutet av maj av Idrottens skiljedomstol Cas.
Simning • Publicerad 1 april 2021
Sun Yang. Arkivbild.
Sun Yang. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Den flerfaldige OS- och guldmedaljören i simning, Sun Yang, fick sin dom från Idrottens skiljedomstol i februari förra året. En dom som han sedan överklagade. Och i december hävdes den åttaåriga avstängningen efter att en schweizisk domstol ifrågasatte Franco Frattinis, ordföranden i den Cas-panel som dömde Sun Yang, neutralitet. Det efter att han vid åtminstone ett tillfälle ska ha ha uttryckt sig rasistiskt mot kineser.

Ärendet kommer nu att tas upp på nytt den 24–28 maj, med en helt ny Cas-panel, meddelar Cas i ett pressmeddelande.

Den tidigare åttaåriga avstängningen har som grund i att Yang vid ett hembesök från antidopningsbyrån Wadas dopningskontrollanter 2018 ska ha vägrat lämna blod- och urinprov. Han ska sedan ifrågasatt kontrollanternas id-handlingar och dopningsprotokoll. Därefter ska Yangs livvakter ha slagit sönder ett dopningsprov, som han ändå givit, med en hammare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.