Superettanlag vidare i cupen

Superettanlagen Trelleborgs FF och Västerås SK är klara för kvartsfinal i Svenska cupen.
Trelleborg luggade både allsvenska Sirius och Örebro på avancemang efter att ha avslutat med att besegra Lödde på hemmaplan med 3–1.
Fotboll • Publicerad 6 mars 2021
Trelleborgs Niklas Brøndsted Vesterlund gjorde ett av målen när hans lag säkrade avancemang i Svenska cupen. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Flera allsvenska lag har haft det tufft i Svenska cupens gruppspel.

Exempelvis gjorde regerande svenska mästarlaget Malmö FF fiasko och var utslaget redan före sista omgången.

Fjolårstvåan Elfsborg är också borta, trots seger med 3–2 över Falkenberg. I stället tog allsvenska nykomlingen Degerfors hem gruppsegern efter tredje raka segern, 2–0 över division 1-laget Utsikten.

"Fantastiskt kul"

Sargon Abraham slog till efter en halvtimme och Erik Lindell utökade precis efter paus.

– Fantastiskt kul. Vi fick en fin start mot Elfsborg och nu är vi vidare till kvartsfinal. Vi tog nio poäng, vi får se om det räcker till hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Det blir en rolig match i alla fall, säger tränaren Tobias Solberg till C More.

Djurgården gick också programenligt vidare. Laget hade råd att förlora hemma mot Kalmar FF med fyra mål och ändå gå vidare, men det blev storseger med 4–1.

Redan efter 19 minuter ledde laget med 3–0 och både Edward Chilufya och Kalle Holmberg blev tvåmålsskyttar.

Blåste allsvenskar

Men när andra allsvenska lag har fallit har det öppnat för superettanlag.

Trelleborgs FF fick kvala sig kvar i fjol, men är nu vidare efter att ha blåst både Örebro och Sirus på förstaplatsen. De två allsvenska lagen spelade 2–2 i Örebro.

Fritiof Björkén avgjorde definitivt för Trelleborg med sitt 3–1-mål i 80:e minuten.

TFF vann gruppen med två poängs marginal till Sirius och tre till Örebro.

Västerås SK tog hem grupp 1 genom att besegra superettankollegan Gais i den avgörande gruppspelsmatchen med klara 3–0 efter två sena mål. Viktor Prodell nickade in ledningsmålet i 23:e minuten och sedan kom Justin Salmons 2–0 i 90:e och Gustaf Lagerbielkes 3–0 på tilläggstid.

Efter två raka förluster fick Malmö FF i alla fall avsluta med en storseger, 4–1 hemma mot allsvenska nykomlingen Halmstad.

Fakta: Svenska cupen

Klara gruppsegrare: Djurgården, Degerfors, Trelleborgs FF, Västerås SK.

Övriga grupper avgörs i morgon, söndag.

Kvartsfinallottningen äger rum på söndagskvällen.

Kvartsfinalerna spelas den 13–14 mars, semifinalerna den 20–21 mars och finalen den 30 maj.

Cupmästaren tar klivet ut i Europa och får en plats i andra kvalomgången av Europeiska fotbollsförbundet Uefas nystartade Europa Conference League.