Annons

Tungt besked för idrotten – publik får vänta

Idrotten i Sverige får vänta på att ta in fler åskådare på läktarna.
Regeringen lättar inte på restriktionerna och rekommendationerna kopplade till coronaviruset.
Det är ett tungt besked för många klubbar som lider ekonomiskt när publiken inte släpps in på arenorna.
Idrott • Publicerad 24 september 2020
Större publiksamlingar på idrottsevenemang i Sverige dröjer. Arkivbild.
Större publiksamlingar på idrottsevenemang i Sverige dröjer. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Ett förslag om ett tak på 500 personer, jämfört med nuvarande 50, har utretts av regeringen och det fanns förhoppningar om att en förändring skulle kunna träda i kraft från och med den 1 oktober. Men efter att smittspridningen på nytt har börjat öka i Sverige sker ingen förändring i nuläget, meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Inte minst publiksporter som fotboll och ishockey förlorar stora intäkter när läktarna gapar tomma. Till exempel innebär det att hockeyallsvenskan, med startdatum den 2 oktober, får inledas utan större åskådarantal.

"Stort slag"

Annons

Moras klubbdirektör Peter Hermodsson säger till Aftonbladet att han förstår myndigheterna, men konstaterar samtidigt att läget är tufft.

– Det är tråkigt och jag undrar om någon klubb kan fullfölja säsongen, men vi måste förhålla oss till det här. Vi har redan sparat in på 14 miljoner kronor den här säsongen och kan inte spara mer, säger han.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är inne på samma linje.

– Det är ett stort slag om det blir långvarigt av det enkla skälet att flera av klubbarna kommer att få problem med överlevnaden, säger han till TT.

– När det gäller den kommersiella idrotten är man nära smärtgränsen. Man klarar inte så mycket till, när man pratar om de högsta serierna vad gäller fotboll eller hockey.

Eriksson efterfrågar nu mer stöd från staten. Idrotten har redan fått 1,5 miljarder kronor i riktat coronastöd. Han saknade ett utökat stöd till idrotten i regeringens budget för nästa år som lades fram i veckan. Det kommer att behövas nu, säger han.

Liv och hälsa i fokus

Lena Hallengren säger att regeringen kommer fatta beslut om lättnader så fort man ser att det är möjligt, men vill inte spekulera i när det blir.

– 1 oktober ligger mycket nära i tid, det har du rätt i, säger hon.

Det är Folkhälsomyndigheten som tidigare har föreslagit att taket kan höjas till 500 personer. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att den grundläggande bedömningen ligger kvar, det vill säga att det går att öka gränsen under ett strikt regelverk utan att det ökar riskerna väsentligt.

– Men i slutändan är det regeringen som tar beslutet, säger han.

Annons

Statsminister Stefan Löfven:

– Fokus måste vara att begränsa smittspridningen, skydda liv och hälsa. Det är nummer ett, säger han.

– Om läget förbättras och smittspridningen verkligen går ner finns möjlighet att göra lättnader.

Fakta: Publik under coronakrisen

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer. Svenska fotbollförbundet beslutar att kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar samma helg ska spelas helt utan publik, precis som herrlandskampen hemma mot Ryssland den 28 mars.

27 mars: Regeringen skärper förbudet som nu gäller sammankomster mer fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

21 augusti: Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från 1 oktober.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer. Polisen å sin sida säger nej till en höjning eftersom man saknar resurser att kontrollera att reglerna följs.

24 september: Statsminister Stefan Löfven meddelar att regeringen väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons