Annons

Svenskar mot rekorddåligt år på Europatouren

För första gången sedan 1988 riskerar Sveriges golfherrar att bli utan seger på Europatouren. I veckans tävling i Dubai är Oscar Lengden bäste svensk och delad sjua inför de två sista rundorna.
Golf • Publicerad 3 december 2020
Marcus Kinhult är en av sex spelare som klarade kvalgränsen i Dubai. Arkivbild.
Marcus Kinhult är en av sex spelare som klarade kvalgränsen i Dubai. Arkivbild.Foto: Jane Barlow/AP/TT

Det har verkligen inte varit något blågult höjdarår på Europatouren. Med start 1989 har det varje år funnits svenska segrare på touren, en svit som nu är på god väg att spricka eftersom säsongen avslutas nästa vecka.

Ingen topp 60

Då avgörs finaltävlingen i "Race to Dubai", dit de 60 bästa spelarna på Europatourens rankning är direktkvalificerade. Och den tunga svenska säsongen avspeglar sig inte bara i de uteblivna segrarna.

Annons

Antal nationer representerade bland de 60 bästa på rankningen just nu: Tjugo.

Antal svenskar bland de 60 bästa: Noll.

Bäst på rankningen är Marcus Kinhult, 61:a och med goda chanser att ändå få en plats i tourfinalen i Dubai. I den här veckans tävling, som också spelas i Dubai, lyckades 24-åringen med nöd och näppe klara kvalgränsen på tre slag under par.

Kinhult är en av sju svenskar som får spela de två sista rundorna, men bäst utgångsläge har Oscar Lengden som delar sjundeplatsen på elva under par. Ett slag bakom honom finns både Niklas Lemke och Rikard Karlberg på delad 13:e plats.

Engelskt i topp

Upp till toppen är det en bit för svenskarna. Engelsmannen Andy Sullivan leder på 17 under par och har ryckt åt sig en treslagsledning före landsmännen Ross Fisher och Matt Wallace.

Till tourfinalen i Dubai är Henrik Stenson redan kvalificerad, trots att han inte har tävlat i Europa under året. Stenson får en plats tack vare sin världsrankning, en förändring i kvalificeringsreglerna som touren har gjort på grund av coronapandemin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons