Annons

Svenske maratonlöparen historisk: "Tackar gud"

Samuel Tsegay skrev i söndags in sig i historieböckerna. Han blev förste svensk att springa ett maraton på under 2.10.
Friidrott • Publicerad 3 april 2023
Samuel Tsegay historisk. Arkivbild.
Samuel Tsegay historisk. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Tsegay noterades för 2.09.47 i ett maratonlopp i Paris, vilket är 16 sekunder snabbare än Mustafa Mohameds tidigare svenska rekord från 2020.

"Jag är så glad för att ha slagit det svenska rekordet. Men jag kommer inte att slappna av nu bara för det, utan jag kommer att fortsätta att jobba hårt för att slå ännu fler rekord", säger Samuel Tsegay i ett pressmeddelande från Svenska friidrottsförbundet.

Annons

Den svensk-eritreanske distanslöparen har tidigare sprungit ett maraton på under 2.10. Hans bästa tid är egentligen 2.06.53 och sattes 2021. Men söndagens tid var första gången som svensk medborgare.

"Jag tackar gud för att jag nu fick både starta och gå i mål utan problem. Och så är jag nöjd med resultatet och rekordet, för det var ett tungt lopp med mycket motvind, säger Tsegay.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons