Annons

Svenskklubbens belarusiske löpare gripen

Den belarusiske orienteraren Andrey Salin, som tävlar för göteborgsklubben Sävedalen, greps av polis i hemlandet när han protesterade mot Rysslands invasion av Ukraina.
Orientering • Publicerad 2 mars 2022
En belarusisk orienterare, som tävlar för Sävedalen i exempelvis Tiomila, har gripits av polis för att ha protesterat mot Ryssland. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

Det var i samband med en folkomröstning som Salin greps av polis.

– Då hade han skrivit något i stil med ”nej till krig” på röstsedeln, säger klubbkamraten Therese Wikström till Göteborgs-Posten.

Annons

Wikström har varit i kontakt med en annan belarusisk klubbkompis, Anton Navichenka, som blev vittne till händelsen. Enligt uppgift kan Salin bli frihetsberövad i upp till 15 dagar.

– Och han kan bli av med sitt jobb och få höga böter, utöver tiden som han sitter inspärrad. Dessutom kan de ju bli tvingade att gå med i armén. Så vi försöker kolla om det finns möjlighet att få hit honom när han släpps, men det verkar omöjligt för dem att lämna nu, säger Therese Wikström.

Sävedalens AIK har fyra belarusiska löpare och fyra ukrainska löpare i klubben.

– De tränar ju och bor i Belarus respektive Ukraina, och sedan kommer de till oss några gånger under året när det är större tävlingar. Så de representeras oss i stafetter och liknande, säger Henrik Nordholm, ordföranden i orienteringssektionen.

Han säger att klubben nu visar sitt stöd för belarusierna och ukrainarna i klubben och har samlat in pengar till de ukrainska löparna.

Internationella orienteringsförbundet stoppar ryska orienterare från att tävla internationellt men inte belarusier, som en del andra idrotter också stoppar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons