Sverige föll mot Island trots Källmans storspel

LONDON (SMP) Jonas Källman gjorde nio mål, bland annat sitt 500:e för landslaget, och var bäste svenske spelare mot Island i torsdagens sena OS-match.
Trots det vann Island med 33–32 (17–13).
Sport • Publicerad 3 augusti 2012
Jonas Källman deppar efter den knappa förlusten mot Island. Växjö HF-produkten var Sveriges bästa spelare, och gjorde hela nio mål. Bland annat sitt 500:e i landslaget.
Jonas Källman deppar efter den knappa förlusten mot Island. Växjö HF-produkten var Sveriges bästa spelare, och gjorde hela nio mål. Bland annat sitt 500:e i landslaget.Foto: Matthias Schrader

– Jag hade gärna bytt bort kvällens nio mål mot en seger. Det grämer mig oerhört att vi lät Island kontra in så många mål på oss i första halvlek. Skit också, suckade Jonas i den mixade zonen direkt efter matchen.

Men Sverige började matchen bra (tog ledningen med 6–3) och avslutade den ännu bättre (vann sista tio minutrarna med 10–4).

Det var dock under stora delar av första halvlek som Island avgjorde genom att stressa svenskarna till ideliga misstag.

– Vi hade inga lösningar när islänningarna stressade oss, erkände Källman.

Faktum är att Sverige gjorde sig skyldigt till hela tio så kallade turnovers (bortslarvade bollar) bara under första halvlek.

Men i uppställt spel var Island inte lika överlägset, och trots de 33 baklängesmålen var inte Sveriges försvarsspel någon katastrof.

Däremot gjorde sig svenskarna skyldiga till en hel del stressade avslut, och hemlöpningarna efter de offensiva misstagen lämnade en del i övrigt att önska.

– Jag tycker ända att vi kämpade och slet. Vi stod bra i vårt 6–0-försvar och även 5–1 fungerade hyfsat även om vi inte spelade det så mycket i kväll. Dessutom är det viktigt för fortsättningen att vi inte vek ner oss utan gjorde match av det in i det sista, säger Jonas.

Han var själv den främsta anledningen till att Sverige i slutet bara var ett enda tveksamt domslut från att skaka islänningarna på allvar.

Vid ställningen 30–32 gjorde Mattias Andersson en räddning och Källman kontrade – men mitt i anfallet blev Sveriges Dalibor Doder avblåst för en offensiv foul.

– Jag var helt fokuserad på att ta emot bollen och kontra, så jag vet inte om det var ett felaktigt domslut, säger Jonas.

Och om det faktum att Källmans reducering till 25–30 var hans 500:e mål i landslaget sa Källman:

– Det visste jag inte. Men de var ju skoj.

Källman ville alltså inte kritisera domarna Gjorgi Nachevski och Slave Nikolov från Makedonien. Men Magnus Jernemyr var desto mer irriterad:

– Domarna håller inte samma nivå som oss spelare, sa han bland annat.

I nästa match ställs Sverige mot Argentina.

– Vi är revanschsugna. De kommer säkert att spela ett liknande försvarsspel som Island gjorde. Hoppas vi kan lösa det bättre då.

Trots förlusten mot Island talar allt för att Sverige når kvartsfinal. Men där blir det tufft motstånd. Med största sannolikhet tuffare än det Island bjöd svenskarna på i går...

Kroatien, Danmark eller Spanien är troliga kvartsfinalmotståndare för Sverige.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.