Annons

Besviken Poromaa: "Det var väldigt nära"

Johannes Høsflot Klæbo mot Aleksander Bolsjunov och Norge vann.
Så långt var det som väntat i VM-stafetten.
Inte den här svenska prestationen: William Poromaa och Sverige missade precis prispallen.
Skidor • Publicerad 5 mars 2021
William Poromaa slet in i det sista för att knipa VM-bronset i stafetten, men fransmannen Jules Lapierre var starkare.Foto: Adam Ihse/TT

– Det var väldigt nära. Snopet. Jag ville verkligen att vi skulle lyckas. Jag försökte gå så lätt som möjligt och vänta på sista backen, säger Poromaa efter fjärdeplatsen.

Men han orkade inte svara när fransmannen Jules Lapierre ryckte.

Annons

– Jag trodde att jag hade benen för att gå med honom, men tydligen inte. Jag gjorde verkligen vad jag kunde.

Snön vräkte ned över Oberstdorf och än svängde det hit, än svängde det dit i en skidstafett som bjöd på ett överskott av dramatik och underhållning.

Ta norrmannen Pål Golberg. Han ramlade mentalt ned i diket efter en färd på klistervallade skidor som klibbade fast i blötsnön. Långt, långt efter som startman borde han ha sett mindre smickrade rubriker framför sig.

– Från första stavtaget kände jag att det kommer att bli en kamp. Det var rätt och slätt skit, säger Golberg till SVT.

Men syndabock i skidtokiga Norge slapp han bli – tack vare Emil Iversen.

Stark rysk öppning

Efter sin mäktiga start växlade Aleksej Tjervotkin över till Ivan Jakimusjkin som ledare, 44,7 sekunder före Finland och med ett försprång på 57 sekunder till Golberg och Norge.

Johan Häggström körde taktiskt, sparade på krafterna för att klara det tunga föret, växlade som åtta till Oskar Svensson, 54 sekunder efter ryssarna.

– Jag ville orka hela vägen och ville gå med så billigt som möjligt, säger Häggström till TT och tackar vallateamet för att han stod på bra grejor.

– De var tidigt på tårna efter i går och skulle visa att de kan det här. Jag hade sjukt bra skidor i dag, säger Häggström.

Jakimusjkin gjorde en Golberg. Iversen och Iivo Niskanen åt in meter för meter och sekund för sekund och var snart förbi. Svensson hakade på.

Burman bäddade för bronskamp

Annons

Han släppte ut Jens Burman som femma, dryga 20 sekunder efter Norge och Finland och med Schweiz och Frankrike närmast framför.

– Jag var galet trött, det var extremt jobbigt före. Det går hur tungt som helst, men jag gjorde precis allt jag kunde, säger Svensson till SVT.

Hans Christer Holund ryckte till sig en klar ledning, Perttu Hyvärinen kroknande. Artjom Maltsev orkade inte haka på. I stället tog Burman och fransmannen Clément Parisse upp förföljandet på Holund.

Burman var urstark på sin sträcka och satte näven i ryggslutet på William Poromaa som trea, marginellt bakom Frankrike och 25 efter Norge.

Poromaa fyra

VM-debutanten och förstaårssenioren Poromaa stack ut med uppgiften att fixa en överraskande svensk medalj. Mot sig hade han Lapierre , finländaren Joni Mäki, schweizaren Roman Furger och Bolsjunov.

Bolsjunov väntade länge innan han satte in stöten i jakten på Høsflot Klæbo. Ryssen fick en lucka ned till övriga. Han nådde Klæbo, klev till och med förbi och sedan väntade flera kilometer av lurpassande.

Poromaa ledde kvartetten i bronskampen, men orkade inte hänga på när Lapierre ryckte i den sista tunga backen och höll undan till bronset.

Avståndet till svenskt brons var till slut inte mer än dryga fyra sekunder.

– Jag tycker att vi killar visar vad vi kan, att vi visat i mästerskapet att vi är på gång, säger Poromaa.

Klæbo sprang uppför det sista lutet, skakade av sig Bolsjunov och Norge vann igen – det tolfte raka VM-guldet.

Och gladast var nog Pål Golberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons