Annons

Sverige trea efter ny stafettsuccé

Sverige fortsätter att imponera i skidskyttestafetterna.
I världscuptävlingen i Oberhof kom tredje raka pallplatsen.
Skidskytte • Publicerad 16 januari 2021
Sverige blev trea i stafetten i Oberhof.
Sverige blev trea i stafetten i Oberhof.Foto: Tobias Schwarz AP/TT

Tre pallplatser på lika många försök. Sverige visar fortsatt stark form i stafetterna, trots att man roterat friskt i uppställningen.

– Vi gör en väldigt stabil insats hela laget. Jag tycker att vi har mognat i rollen att ligga med i täten under en hel stafett. Vi kan byta sträckor och det spelar ingen roll vem som tar vilken, hela laget känns stabilt, säger Hanna Öberg.

"Knäckt koden"

Annons

Mona Brorsson hoppade in i stället för en krasslig Johanna Skottheim och visade fortsatt fin form på skjutvallen. Efter två felfria serier växlade hon till Linn Persson som fyra, 13,8 sekunder efter Italien.

– Det känns som att jag knäckt koden. Det är mentalt, man måste kunna komma in och slå på ett extra fokus, säger Brorsson till SVT.

Linn Persson sköt fullt i liggande och Sverige hängde på i toppen, men på den tredje sträckan fick man problem. Elvira Öberg hade en tung dag i spåret och kämpade med extraskotten. Hon växlade med Hanna Öberg som trea, 31 sekunder från täten.

– Jag dog fullständigt i dag i spåret. Det kändes bra första varvet. I andra kände jag i backen att det satte sig i benen. Det fanns inget att trycka med, säger hon till SVT.

Desto bättre gick det för Hanna Öberg.

Svenskan knappade in efter att ha skjutit fullt i det första skyttet. I det sista stående skyttet drog belarusiskan Elena Krusjinkina till med två bom och bjöd in Öberg i matchen. Svenskan orkade inte riktigt utmana och slutade till sist trea, 35 sekunder bakom vinnande Tyskland. Belarus blev tvåa.

Tungt för Norge

Desto tyngre gick det för Norge. Ingrid Landmark Tandrevold kom till start trots de dramatiska scenerna i sprinten där norskan drabbades av hjärtflimmer och föll ihop.

I skyttet ville det sig inte. Tandrevold behövde tre extraskott vid det liggande skyttet och halkade efter i resultatlistan. Kräftgången fortsatte när Tiril Eckhoff, som körde tredjesträckan, drog på sig två straffrundor. Norge blev till slut sjua.

På söndag väntar masstart för både herrar och damer.

– Jag tar med mig mitt skytte från dagen. Skyttet blir viktigt och jag ska gör allt jag kan, men det kommer att bli ett tufft lopp, säger Hanna Öberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons