Annons

Tellqvist–Växjö Lakers 2–1

Hela Hovet kokade när Djurgårdens IF i lördags gjorde comeback i den högsta serien efter två års tynande tillvaro i allsvenskan.
Tack vare en fanatisk publik och en fantastisk målvakt vann SHL-nykomlingen med 2–1 efter straffar medan favoriten Växjö Lakers fick nöja sig med en poäng.
Sport • Publicerad 15 september 2014
Djurgårdsmålvakten Mikael Tellqvist var en stor bidragande orsak till att Lakers fick se sig besegrat på Hovet. Här är det Nick Johnson som försöker lirka in pucken.
Djurgårdsmålvakten Mikael Tellqvist var en stor bidragande orsak till att Lakers fick se sig besegrat på Hovet. Här är det Nick Johnson som försöker lirka in pucken.Foto: Bertil Ericson / TT
Lakersmålvakten Stefan Steen tvingades kapitulera två gånger om mot Marcus Sörensen som satte 1?0 och (här) avgörande straffen till 2?1.
Lakersmålvakten Stefan Steen tvingades kapitulera två gånger om mot Marcus Sörensen som satte 1?0 och (här) avgörande straffen till 2?1.Foto: Bertil Ericson / TT
Ett fullsatt Hovet bar fram Djurgården till premiärsegern mot Växjö Lakers.
Ett fullsatt Hovet bar fram Djurgården till premiärsegern mot Växjö Lakers.Foto: Bertil Ericson / TT
Målvakten Mikael Tellqvist räddade Lakers samtliga tre straffar av Tomi Kallio (bilden), Tuomas Kiiskinen och Nick Johnson.
Målvakten Mikael Tellqvist räddade Lakers samtliga tre straffar av Tomi Kallio (bilden), Tuomas Kiiskinen och Nick Johnson.Foto: Bertil Ericson / TT

Två mål under ordinarie tid i en hockeymatch kan kanske anses som en tråkig tillställning, men icke.

Inramningen och feststämningen på Hovet var på topp och hemmapubliken, som har törstat efter SHL-hockey i över två år, gjorde sitt yttersta för att bära fram Djurgården till seger – samtidigt som två bra målvakter såg till att festen inte utmynnade i någon målorgie.

Annons

– Det är som vanligt, publiken är fantastiskt bra. Man blir känslosam så häftigt är det. Jag tycker det är ett samspel mellan oss och publiken. När vi skapar tryck får vi tillbaka det av publiken, säger DIF-tränaren Hans Särkijärvi.

Även Lakers tränare Sam Hallam hyllar Djurgårdsfansens decibelstyrka, där 8 094 åskådare (fullsatt), minus de tappra Lakersanhängarna som försökte komma till tals, unisont gjorde sitt bästa för att bära fram sitt lag på isen.

– Det är inte så att vi har suttit och kollat på Youtube, men det är klart att vi var förberedda på att det skulle vara ett jäkla liv härinne och jag tycker vi hanterade det på ett bra sätt, säger Hallam som inför den öronbedövande ljudkulissen fick se DIF rivstarta och sätta 1–0 stolpe in och Lakers, genom Robert Rosen, styra in 1–1 i slutsekunderna av andra perioden.

Han fick även se ett bra boxplay av Lakers och en formidabel Djurgårdsmålvakt i återbördade Mikael Tellqvist varför det blev noll gjorda mål i tredje perioden.

Efter en mållös förlängning och fem missade straffar klev 1–0-skytten Marcus Sörensen fram och satte dit avgörande pucken bakom Stefan Steen och blev matchhjälte.

Men den store matchhjälten var Mikael Tellqvist, som efter 13 år i NHL och KHL åter hittat hem och han räddade 35 av 36 skott, plus tre straffar, vilket gav två premiärpoäng till SHL-nykomlingen. Den rutinerade 34-åringen (fyller 35 på fredag) lär bli ett spöke på Hovet för många andra lag den här säsongen.

Sam Hallam tycker dock att hans forwards kunde ha gjort det betydligt bättre och framförallt attackerat med fler än en spelare i taget in mot motståndarkassen.

– Självklart har dom ett jättebra målvaktsspel. Det är en kombination, men det känns som att ”Tellan” jobbar väldigt långt ut i vissa lägen och vi har aldrig mer än en gubbe på mål. Det var en gång i andra perioden när vi lyckades hitta en retur därinne och då stod vi i vägen för den själva. Det är ändå någonstans vårt ansvar att målvakten inte ska få vara så här bra, men det tar inte bort nånting från ”Tellan” som var grym, säger Hallam.

Även om Stefan Steen förlorade matchen i matchen mot Mikael Tellqvist, stod han åter för en stark insats mellan stolparna, men när Lakers möter Brynäs i Gävle härnäst lär han få vila.

– Jag sa efter förra matchen (premiären mot HV) att Torpet (Nihlstorp) kommer stå lördag eller onsdag och nu släpper vi inte målvakterna förrän vi fyller i laguppställningarna på onsdag, men det kanske ger en indikation.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons