Thomsson: "Öster är en frisk och framåt klubb"

Andreas Thomsson tränar Östers IF.
Roar Hansen tränar Helsingborgs IF.
Det blev beskeden på två presskonferenser, en på Olympia och en på Myresjöhus Arena, i går eftermiddag.
Sport • Publicerad 4 december 2012
I går blev det officiellt att Andreas Thomsson kommer att träna Öster. Foto: URBAN NILSSON
I går blev det officiellt att Andreas Thomsson kommer att träna Öster. Foto: URBAN NILSSONFoto: 

– Öster är en frisk och framåt klubb i idrottsstaden Växjö. Öster har en vision och har byggt upp något bra de senaste åren. Jag kommer till ett bra lag som har ett duktigt team bakom och en intressant organisation, sa Andreas Thomsson som ledde Åtvidabergs FF till en fin åttondeplats i allsvenskan gångna säsongen.

Åtvid vann superettan överlägset 2011, en bedrift som Öster gjorde om 2012. Nu får East Fronts medlemmar och alla andra Österanhängare hoppas att Thomsson kopierar sin tränarframgång 2013...

– Jag hoppas kunna vara med och etablera Öster i allsvenskan, sa Andreas som skrivit på ett 2+1-kontrakt.

41-årige Andreas Thomsson, med smeknamnet Tompa, är ölänning och har Mörbylånga GoIF som moderklubb och vad gäller det gör han samma resa som Janne Jansson och Dennis Nilsson gjorde en gång i tiden. Från Mörbylånga via Kalmar FF till Öster.

När Östers nye tränare presenterar sig själv förstår man att han är en fotbollsnörd i positiv bemärkelse.

– Jag har tankarna på fotboll många timmar varje dag, men något sover man väl under dygnet...

Företrädaren Roar Hansen såg till att Öster spelade både en underhållande och effektiv fotboll och när man lyssnar till Andreas Thomssons filosofi låter det som om Öster ska fortsätta på den inslagna vägen.

– Jag vill se ett spel utmed marken och ett vårdat passningsspel med vassa omställningar och ett bra djupledsspel. Jag tycker att ytterzonerna och kantspelet är extra viktigt. Många motståndare är starka centralt, men på kanterna går det att hitta en del svagheter.

Andreas Thomsson sätter också stor vikt vid delaktighet och tydlighet i sitt ledarskap. Andreas gör också klart att han ställer krav på spelarna.

2011 var Andreas med om att förlora två gånger mot Öster i superettan medan han i år bara sett sitt nya lag via TV-sändningar.

– Öster har en bra centrallinje och truppen innehåller mestadels regionala spelare. Ett tag hade Öster väldigt många spelare från olika nationer, men nu har man ett starkare lag. Jag tycker att det ska finnas ytterligare steg att ta i allsvenskan nästa säsong.

Östers sportchef Peter Kuno Johansson var en nöjd man när han presenterade Andreas Thomsson.

– Vi får en ung och hungrig tränare som är noggrann och som gjort ett väldigt bra jobb med små resurser i Åtvidaberg. Andreas står för en modern fotboll, samtidigt som hans ledaregenskaper stämmer med de vi vill ha i Östers IF. Vi är mycket glada över att Andreas Thomsson tackat ja till att bli vår huvudtränare, sa Kuno som tidigare meddelat att han vill förstärka spelartruppen med fyra nyförvärv.

Kenny Pavey är redan klar och i dag på förmiddagen ska Andreas Thomsson och Kuno träffas för att gå igenom andra intressanta förstärkningar.

Ola Netterström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.