Annons

SM-guldmedaljören: "Wow, jag är chockad"

Tilda Johansson åkte hem segern i skidskyttets Sverigepremiär i Idre. Därmed tog 23-åringen även SM-guld på kortdistans.
Skidskytte • Publicerad 12 november 2022
Tilda Johansson tog både SM-guld och tävlingssegern i Sverigepremiären i skidskytte i Idre.Foto: Nisse Schmidt/TT
Tilda Johanssons väg till SM-guldet har inte varit spikrak.Foto: Nisse Schmidt/TT

Det var ett namnkunnigt startfält som gjorde upp om segern i Idre – som även fungerade som SM i kortdistans.

Bland dessa fanns bland annat den trefaldiga VM-guldmedaljören Dorothea Wierer, från Italien, och tjeckiskan Marketa Davidova som tog VM-guld 2021.

Annons

Då var det i stället Tilda Johansson som stod för en superinsats, slog alla och avgick med segern.

23-åringen, från Skorped utanför Örnsköldsvik, sköt fyra nollor och avslutade tävlingen med ett stabilt spurtvarv.

– Nu måste vi fira på något sätt, det här hade jag inte förväntat mig, säger Johansson till TT med ett skratt.

Johansson segrade till slut drygt 9 sekunder före fransyskan Julia Simon. Lou Jeanmonnot, även hon från Frankrike, blev trea. De två övriga SM-medaljerna kneps av Johanna Skottheim och Anna Magnusson.

– Mitt mål den här säsongen har bara varit att tävla och samla erfarenheter. Och jag kan ju säga: Wow, vilken start, säger Johansson.

"Ville inte vara skidskytt längre"

Vägen till SM-guldet har dock inte varit spikrak. Så sent som för ett par veckor sedan lämnade Johansson ett träningsläger på grund av motivationsbrist.

– Efter en vecka kände jag: "Nej, jag vill inte det här. Jag vill inte vara här på snö. Jag vill inte vara skidskytt längre", säger Johansson och fortsätter:

– Jag har kämpat extremt mycket med min motivation senaste månaden. Jag har inte känt någon glädje – inte känt någon vilja till skidskytte. Jag åkte hem till mamma och pappa och gjorde i princip ingenting.

TT: Du tävlade inte så mycket i fjol?

– Precis. Det var lite hälsoproblem, jag mådde liksom inte jättebra. Det var det bästa för mig just då. Det är därför jag inte har så mycket erfarenheter kring det här. För mig är det en vinst att bara stå på startlinjen i dag.

"Vilken vändning"

Annons

Så sent som i måndags bestämde SM-guldmedaljören sig för att tävla i Idre.

– Vilken vändning kan jag säga, det är häftigt att jag kan vända det på bara fyra dagar. Från att absolut inte vilja tävla till att stå här i dag, skjuta fyra nollor och vinna. Jag är lite chockad.

Johansson ser dock ljust på framtiden.

– Världscupen är ett mål, men jag ser också att jag är ny i den här situationen och måste ta steg för steg även i tävlingssammanhang, säger hon och fortsätter:

– Jag har inga tankar på världscupen ännu, men självklart vill jag åka i framtiden. När jag är redo.

TT: Men du tackar inte nej om (förbundskaptenen) Johannes Lukas ringer?

– Nej, det tror jag inte att jag skulle göra, säger Johansson och skrattar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons