Till slut fick Lakers pusta ut

Växjö Lakers besegrade i går Bofors borta i Nobelhallen med 3–2 (0–0, 2–0, 1–2) och drog i från ytterligare i den allsvenska toppen.
Men det var allt annat än en kassaskåpssäker seger.
Sport • Publicerad 19 februari 2011
Foto: 

– Nej det var det inte, men jag tycker ändå vi gör en riktigt bra bortamatch, säger Lakerstränaren Janne Karlsson.

Slutet av matchen blev riktigt dramatisk.

När Joakim Hillding, på ett formidabelt sätt snurrat upp Boforsbacken Johan Larsson och lyft in en backhand till 3–0 för Lakers i powerplay, såg segern ut att vara klar. Men icke.

Strax innan, efter bara 15 sekunder, prickade Dustin Johner stolpen två gånger om och fler skott avlossade inte Lakers mot Boforsmålet under matchen.

Matchens avslutande 19,15 minuter blev en enda lång kamp om att freda det egna målet. Lakersspelarna visades dessutom ut som på ett pärlband och det handlade om att försvara sig till hundra procent.

– Nu var det ”gamla Bofors” vi mötte igen, där de bara gick in och körde och spelade den gamla grishockeyn, säger Karlsson.

Lakers inledde samtliga perioder bäst i ett högt tempo och med bra spel, men slog sedan av på takten och Bofors fick ta för sig mer och mer.

Efter en mållös förstaperiod, tog Lakers kommandot i inledningen av andra och gjorde två snabba mål.

Efter 2.46 slog Nils Andersson en öppnande pass fram till Steve Saviano som fri med målvakten Andro Michel elegant vickade in en backhand. Drygt två och en halv minut senare sköt Christian Magnusson ett skott som målvakten inte kunde hålla och poängkungen Josh Soares snappade upp returen och satte 2–0 till Lakers.

Sen blev det allt grinigare på isen och Bofors fysiska spel gjorde att Lakers inte fick utrymme för sitt mer ”lir”. Efter en del småbråk fick till slut Tom Linder och Björn Kindahl nog, slängde handskarna och pucklade på varandra, med varsitt matchstraff som resultat.

– Jag är inte nöjd med första perioden där vi fick jobba stenhårt i båset för att väcka alla spelarna. Sedan fick vi en smakstart i andra med två snabba mål och sedan 3–0 snabbt i tredje.

– När de satte 3–1 fick de extra tändvätska och eftersom de spelade utan press, hade de ju inget att förlora och spelade ut ordentligt och vi fick ju verkligen gnugga boxplay i tredje, säger Janne Karlsson.

Bofors första reduceringsmål var lite flyt, när Carl Berglund sköt i ribban och pucken studsade på Oscar Alsenfelts rygg och in i mål.

Alsenfelt provades rejält i matchen och räddade 32 skott totalt. Han var dock rejält skymd vid Bofors andra reducering som Johan Larsson dundrade in i powerplay med fem minuter kvar av matchen.

Lakers redde ut den sista anstormningen av hemmalaget och tog därmed sin 31:a trepoängare den här säsongen.

– Jag är jättenöjd med tre poäng och det är ju poäng vi spelar om. Och nu är det ny match redan på söndag, säger tränare Karlsson och apropå hemmamatchen mot Malmö i morgon påpekar han också:

– Sedan vill vi spela för seriesegern också.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.