Tingsryd kungar på Hovet

Två mål i boxplay av Jordan Smotherman. Två mål av Jarkko Oikarinen. Ett oväntat målvaktsbyte efter förs­ta perioden. Och till sist: en sensationell 5–3-seger för Tingsryd borta mot Djurgården.
Sport • Publicerad 14 januari 2013
Den andra tvåmålsskytten Jordan Smotherman och lagkamraterna jublar efter slutsignalen och 3-5-segern mot Djurgården. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Den andra tvåmålsskytten Jordan Smotherman och lagkamraterna jublar efter slutsignalen och 3-5-segern mot Djurgården. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIXFoto: 
TvåmålsskyttTingsryds Tvåmålsskytt Jarkko Oikarinen, till vänster, jublar sedan han gjort 2-3 under matchen mellan Djurgården och Tingsryd på Hovet.
TvåmålsskyttTingsryds Tvåmålsskytt Jarkko Oikarinen, till vänster, jublar sedan han gjort 2-3 under matchen mellan Djurgården och Tingsryd på Hovet.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Matchen kan ha varit JVM-backen Dean Kukans sista i Taif.

När Tingsryd efter tre poäng åkte tillbaka till Småland tog den schweiziske 19-åringen taxi till Arlanda för vidare transport till Luleå, elitserieklubben som Tingsryd lånat honom från.

Något som stod klart efter att junior-VM avslutades.

– Han ska spela ett par, tre matcher med Luleå och prata framtid. Därefter är det öppet, men vi får hoppas att han inte imponerar för mycket, sa Anders Gustavsson, sportchef i Taif.

Tingsryds tränare Petter Nilsson:

–?Han gör en kanonmatch i dag och har varit fantastiskt duktig. Leksand borta var han bäst på plan.

Er bäste back?

– Jag tycker det.

Nilsson sa annars så här efter skrällspoängen på Hovet:

– Vi gör en riktigt bra bortamatch. De checkade fast oss i första, men vi sa i paus att vi skulle spela enklare.

– Deras backar är sämre än forwards så vårt vapen var att sätta press på dem. I andra och tredje är vi bättre än Djurgården.

Ett hemmalag som hade vunnit sju av sina åtta senaste matcher.

Ett hemmalag som Tingsryd inte gjort mål på under säsongens två tidigare möten.

Ett hemmalag som inte blivit utan poäng på mäktiga Hovet sedan den 25 oktober, då Troja vann.

Men just det laget var riktigt blekt för dagen och hade knappt aldrig ordentligt tryck i offensiv zon. Samtidigt var nästjumbon Taif rejält effektiva. Jordan Smotherman satte två mål i boxplay (hans tredje i fyra mot fem på två matcher). Båda i samma kryss. Först stänkte han upp 1–0 från kanten.

Sedan satte han 4–1 med en backhand, efter back­slarv i Djurgården. Amerikanens 16:e mål (femma i seriens skytteliga).

–?Det var elitserieklass på den, berömde Petter Nilsson.

I laget fanns en annan tvåmålsskytt: Jarkko Oikarinen, som bildade kedja med Smotherman och Mark Santorelli. Den finländske centern nätade i mittperioden, som innehöll väldigt få målchanser.

Hans första mål innebar kvittering till 2–2. 27-årige Jarkko kom fri och prickade krysset efter en utsökt passning från egen zon av Karl Johansson.

– Otroligt bra gjort. Och viktigt. Det var lite vändningen i matchen, sa Petter Nilsson.

Med 48 sekunder kvar av perioden kom även 3–2.

Efter ett långt anfall vallade Jordan Smotherman i sargen bakom mål. På bortre stolpen fanns Oikarinen, som enkelt satte pucken i nät. Perioden inleddes annars med ett målvaktsbyte i Taif. Linus Styrman fick bara stå i 20 minuter. Michal Zajkowski ersatte.

– Vi har velat på målvaktssidan. Linus höll nollan borta mot Västerås, men ”Zacke” har spelat bra senaste tiden. Så det var ett svårt beslut före matchen.

– Det var inte Linus fel i första, men om vi skulle vinna så behövde vi ha en målvakt som spikade igen. Det var en chansning att byta.

Zajkowski agerade tryggt de gångerna Djurgården attackerade och släppte bara en puck bakom sig i slutet av matchen. Innan dess hade Daniel Åhsberg hittat Hampus Gustafsson, som satte Taifs femte mål i powerplay.

Segern ger Tingsryd tre viktiga poäng i botten av tabellen. De tog sig nu förbi både Almtuna och Asplöven och avståndet ner till kvalseriestrecket är två poäng.

Per Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.