Tingsryd stod upp mot serieledarna

Ett topplag brukar vinna även när inte spelet är på topp. Ett bottenlag måste vara närmast hundraprocentigt för att vinna. Därför var det ingen överraskning att serieledande Leksand slog tabelltolvan Tingsryds AIF med 3–1 inför 2 474 åskådare i Nelson Garden Arena
Sport • Publicerad 30 januari 2013
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Leksand gjorde inte på något sätt en toppinsats, men dalkarlarnas grundkapacitet räckte.

Tingsryd stod upp bra spelmässigt, men förmådde varken sätta chanserna framåt eller undvika misstagen bakåt.

– Det känns surt att vi missade flera jättelägen och gav bort mål, sa Taiftränaren Petter Nilsson.

– Om motståndaren gör en riktigt bra match och man blir utspelad kan man buga och säga grattis, men så var det inte i den här matchen. Därför är jag besviken.

Leksandstränaren Andreas Appelgren tyckte inte heller att hans serieledare övertygade, men poängterade samtidigt att den höga lägstanivån ofta leder till segrar även när inte spelet flyter på.

Appelgren tyckte att hans lag vann gårdagens match välförtjänt, men också att hans spelare blev lite bekväma i de två första perioderna.

– Vi kunde ha gått ifrån när vi hade ett powerplay vid ledning med 2–0 i andra perioden, men istället släppte vi in ett mål i spel fem mot fyra och på grund av detta slarv lät vi Tingsryd vara med i matchen inför den tredje perioden.

Tingsryd var som bäst i första perioden då laget både spelade en frejdig hockey och skapade flera heta lägen. Närmast Taifmål var Filip Owesson som missade en dubbelchans och Jani Forsström som brände ett jätteläge. Istället gjorde Leksand 0–1 genom Johan Ryno och det pausresultatet speglande inte de första 20 minuterna speciellt väl.

Även i andra perioden skapade Taif chanser, men de var inte lika heta. Och dessutom hade Leksand ett stort puckinnehav. Fredrik Händemark gjorde 0–2 efter bara 2.05 sedan Taif tappat markeringen fullständigt.

När Taifbacken Jani Forsström blev utvisad efter drygt halva matchen såg det tungt ut för Tingsryd. Men istället för 0–3 chockade Taif med en 1–2-reducering i spel fyra mot fem. Jacob Nilsson gjorde målet, Filip Owesson och Robin Olsson assisterade.

För Tingsryd slutade dock den andra perioden lika illa som den började. Patrik Hersley gjorde 1–3 efter 16.26 och därmed blev det en ny uppförsbacke för Taif.

Tredje perioden blev en sömnig historia då Leksand spelade på resultatet och Tingsryd inte förmådde sätta något rejält tryck.

Det skiljer 48 (!) poäng mellan Tingsryd och Leksand, men den stora skillnaden märktes inte i går.

Men Leksand var ändå strået vassare, inte minst när det gäller effektivitet.

Tingsryd kan förstås inte vara nöjt efter en förlust, men på något sätt föll ändå tigrarna med flaggan i topp. Kim Karlsson och Jonathan Tholander, som var frågetecken inför matchen, blev utropstecken spelade i går. Men Taif saknade ändå fem spelare, varav fyra på grund av sjukdom, och det ska man ha i beaktan när man bedömer insatsen.

För Jacob Nilsson blev tisdagskvällen minnesvärd. Först fick han motta stipendium ur Eric Clarbergs minnesfond, sedan fick han göra mål och slutligen fick han ta emot pris som Tingsryds bäste spelare.

Jacob var pigg, men det var också målvakten Michal Zajkowski, backen Robin Olsson och forwarden Filip Owesson.

Ola Netterström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.