Tingsryds jagar finsk drömtrio

Jari Kauppila som förstecenter. Jesse Saarinen som speedig vinge. Samuli Suhonen som försteback.
Där har ni Tingsryds finska drömtrio, som har fått varsitt kontraktsförslag.
Sport • Publicerad 7 maj 2010
Foto: 

Bit för bit läggs det allsvenska lagpusslet i Tingsryds AIF. Klart sedan tidigare är att laget fyller på med backarna Julius Larsson, Robin Olsson och Mikael Svensk och anfallstrion Markus Molin, Henrik Thegel och Janos Vas.

Någon "superstjärna" har ännu inte presenterats, men ännu återstår bland annat platserna som förstecenter och försteback att besätta. Tidigare har vi berättat om att Taif lagt bud på kanadick-italienarna och tvillingarna Tyler och Justin Donati.

– Donatis har ramlat ner ett snäpp på listan. De är inte först i kön, meddelar sportchefen Anders Gustavsson.

Tingsryds värvarhåv används i flera vatten. Gustavsson bekräftar Smålandspostens uppgifter att Taif även levererat varsitt färdigt kontraktsförslag till Pelicans-trion Kauppila, Saarinen och Suhonen.

– Vi har under en längre tid fört diskussioner med dem. Sedan kan det sluta med att vi värvar tre, en eller ingen av dem. Det vi kan erbjuda dem är bra roller i laget. Alla tre har samma agent och jag väntar besked inom kort kring hur de resonerar, säger Gustavsson.

? Jari Kauppila är för oss i Sverige framför allt känd från åren i HV 71 2006-2008 då han gjorde 42 poäng på 109 matcher. Enligt uppgift håller 36-åringen fortfarande hög klass och svarade gångna säsongen för 33 poäng på 58 matcher i Pelicans. Han är tänkt som Tingsryds förstecenter.

? Jesse Saarinen är en liten och kvick kämpe både innehar måtten och snabbheten för att åtminstone delvis kunna jämföras med Växjö Lakers lille artist Steve Saviano. 24-åringen har gjort sex raka säsonger i SM-Liiga och har noterat 141 poäng på 303 matcher.

? Samuli Suhonen är en majestätisk backledartyp med bra skott som gärna följer med upp i anfallen. I Tingsrydshistorien kan man dra paralleller till eleganten Petri Kokko. 30-åringen har också haft Lahti som klubbadress de senaste åren, men gjorde även 15 matcher för Modo i elitserien under den gångna säsongen.

Om kontraktsförslagen accepteras ger det Tingsryd fina förutsättningar för att inte bara klara nytt kontrakt utan även vara med och slåss om platserna på den övre halvan. Speciellt om Matt Davidson beslutar sig för att fortsätta i Tingsryd.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.