Tomma läktare ger mångmiljonförlust

I fjol: publiksuccé och ekonomiskt lyft.
I år: tomma läktare och mångmiljonförlust.
Svenska ishockeyförbundet räknar med att gå med upp emot fem miljoner kronor i förlust på hemmaturneringen Beijer Hockey Games.
Ishockey • Publicerad 14 februari 2021
Tomma läktare i Malmö arena betyder en mångmiljonförlust för Svenska ishockeyförbundet.
Tomma läktare i Malmö arena betyder en mångmiljonförlust för Svenska ishockeyförbundet.Foto: Andreas Hillergren/TT

– Det är klart det svider i plånboken att vi inte kan ha publik, men framför allt svider det i hockeyhjärtat, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Tomma läktare och en stor säkerhetsapparat för att kunna spela i en coronasäker bubbla i Malmö kostar förbundet stora pengar.

– Summerar man skillnaden så är investeringen, vi väljer att se det så, upp emot fem miljoner kronor. Det är ett intäktstapp för publik plus tillkommande kostnader för säkerhet. Men vi tycker det är värt att spela, hockeyn kommer ut i tv, Tre Kronor är populära och våra samarbetspartners får synas, säger Anders Larsson.

I fjol blev hemmaturneringen, som då spelades i Globen, en gigantisk succé med högsta åskådarantalet sedan 2005. Tre Kronors matcher drog sammanlagt drygt 35 000 åskådare – drygt tio tusen mer än budgeterat.

Säsongens landslagsturneringar, tidigare i Helsingfors och Moskva, har båda genomförts i en bubbla, men där har arrangörsnationen kunnat ta in ett begränsat antal åskådare på sina lags matcher. I Hartwall Arena i Helsingfors handlade det om cirka 4 500 åskådare. Men den möjligheten finns inte i Sverige.

Förbundet hoppas kunna täcka en del av förlusten med det kompensationsstöd som idrotten utlovats av regeringen för januari och februari.

– Vi kommer att ansöka om det och hittills har det handlat om en kompensation på ungefär 40 procent av förlusten, säger Larsson.

Turneringen avslutas under söndagskvällen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.