Tre svenskar vidare i US open

Henrik Stenson och Robert Karlsson höll i – och Peter Hanson klarade det med minsta marginal.
Tre svenskar överlevde kvalgränsen i årets US open.
– Kan jag skjuta under par på varven som är kvar så tar jag många placeringar, säger Stenson till Golf.se.
Sport • Publicerad 19 juni 2010

Det har varit svårspelat och svårputtat, och när andra dagens spel var över i US Open gick kvalgränsen på sju slag över par.

Det gjorde att Henrik Stenson och Robert Karlsson på totalt fem över par och en delad 37:e plats och Peter Hanson på sju över par och en delad 59:e plats, gick vidare till helgens spel.

Det betydde också att Rikard Karlberg och Mathias Grönberg missade kvalgränsen.

– Det gäller att vara aggressiv när man får chansen på några ställen och sedan hålla i för allt vad mössan bär. Så brukar det vara på US open. Jag gnetade mig till en topp-10-placering i fjol med ganska bedrövligt långt spel men bra chip- och puttspel, säger Henrik Stenson till Svenska golfförbundet på nätet.

Svenskduon Stenson och Karlsson är åtta slag bakom ledande nordirländaren Graeme McDowell, som kan bli den första europé att vinna US open på 40 år. Senast det hände var när engelsmannen Tony Jacklin vann på Hazeltine 1970.

– Jag ska verkligen försöka att inte ha några förväntningar på mig själv den här helgen, för det är många bra golfare kvar och banan är extremt svår, säger McDowell.

Världsettan Tiger Woods gick ett över par på fredagen och delar 25:e-platsen på fyra över par, och världstvåan Phil Mickelson är delad tvåa på ett under par.

Peter Hanson spelar under lördagen med Tom Watson, Henrik Stenson spelar med Nick Watney och Robert Karlsson går tillsammans med David Duval.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.