Troja bjöd upp till dans i sista akten

Det sista Kronobergsderbyt någonsin i Växjö ishall blev en värdig föreställning i tre akter och med tre avgörande hemmamål i powerplay.
Så gick det till när Växjö Lakers vände 1–3 till 4–3 mot ett heroiskt stridande Troja.
Sport • Publicerad 3 februari 2011
Foto: 
Foto: 
Foto: Henrik Johansson
Tommi Saatosari och hans Troja slet för allt vad tygen höll men Lakers var numret större och vann det sista länsderbyt någonsin i Växjö ishall. Foto: Henrik Johansson/Pic-Agency
Tommi Saatosari och hans Troja slet för allt vad tygen höll men Lakers var numret större och vann det sista länsderbyt någonsin i Växjö ishall. Foto: Henrik Johansson/Pic-AgencyFoto: 

Växjö Lakers framstår mer och mer som ett mot kvalserien defilerande stjärngäng.

Troja har å sin sida gjort en statusuppdatering från avsågat till kontraktsjagande.

– Alla spelare i mitt lag "var inte där" i kväll. Därför hade vi inte det där riktiga bettet i dag. Samtidigt kan man inte begära att vi ska spela som vi gjorde mot Rögle i varje match, sa Växjötränaren Janne Karlsson.

Nej, det faktum att Växjö spelade bra men inte överdådigt och smart men inte skoningslöst öppnade för Troja.

Ljungbylaget – fram till jul ett virrigt försvarsimkompetent lag med läckande målvakter – uppträder sedan en tid med lugn, pondus och logiska linjer i spelet.

Den gnistbildning som uppstår när Mattias Persson och Sami Sandell lirar tillsammans såg ut att bli ett segervapen ännu en gång. Två typiska Perssonmål med Sandell i birollen gjorde ställningen 1–3 efter halva matchen.

Troja hade fram till dess egentligen inte skänkt bort en puck eller tagit några grova felbeslut.

Man följde matchplanen, hade kommandot och de 3198 i hallen kunde så smått känna doften av en superskräll.

Men Växjö är inte Växjö för inte.

Växjö toppar de flesta positiva ligor i allsvenskan.

Man toppar tabellen. Man toppar poängligan, powerplayligan, plus/minusligan, skotteffektivitetsligan för såväl lag som individuellt.

Detta är faktorer som talar om en bred och väl sammansatt trupp, vilket till slut fällde avgörandet. Det är ingen tillfällighet att Växjö gör mycket mål eller att laget ofta vinner jämna matcher.

Början på slutet för Troja i går var när Adam Miller, stående en meter från sargen, skickade pucken ut på läktaren efter 11.02 av andra perioden och åkte ut.

Minuten senare började Växjö Lakers demonstera varför man är seriens just nu ojämförligt bästa lag. Demonstrationen inleddes genom att poängligaledaren Josh Soares soloåkte sig igenom och sköt ett kliniskt skott fram till 2–3.

När Växjö sedan fick inleda den tredje perioden i powerplay serverade Joakim Hillding en kanonmacka till Södertäljelånet Blaz Gregorc. Slovenen klippte in kvitteringen och det var klar fördel Växjö.

Under ett nytt powerplay klev seriens effektivaste spelare fram och drog in 4-3. Jodå, han heter Josh Soares. På passning från Daniel Åhsberg besegrade kanadicken Trojas nye målvakt Tommi Satosaari.

Inte ens en enorm kraftsamling av de kämpande Trojaspelarna (där Sami Sandell tvingades utgå på grund av sin onda rygg) räckte för att hämta poäng den här kvällen.

När det gällde som mest visade målvakten Oscar Alsenfelt att han hade stängt butiken för gott.

Det första historiska mötet i Växjö ishall mellan Växjö och Troja spelades den 10 april 2003. Växjö vann med 4–0 och nostalgikerna kan notera Stefan Nilsson 2, Peter Andersson och Jarno Pikkarainen som målskyttar.

I går tog en era slut.

Från och med nästa säsong är Vida Arena skådeplatsen för allsvenska Kronobergsderbyn. Om det blir några, vill säga.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.