Upp och ner för Angelica

Det var på tiden.
Efter fem års stabil hoppning på höjder över 1,90 lyckades Emma Green till slut förbättra sitt personliga rekord.
Med 1,98 besegrade hon dessutom världsettan Chaunté Lowe.
Sport • Publicerad 2 juli 2010
Angelica Bengtsson tog 4,33 i Sollentuna.
Angelica Bengtsson tog 4,33 i Sollentuna.Foto: Bertil Ericsson/Scanpix

Emma Green slog igenom med VM-bronset i Helsingfors 2005. Från samma år var också hennes tidigare personbästa utomhus.

Hon har sedan dess varit snubblande nära så många gånger. Men först i Sollentuna GP på torsdagskvällen kom en förbättring, i tredje försöket på 1,98. Det är visserligen bara en centimeter bättre än hennes tidigare personbästa. Men ändå.

- Jag har känt att jag har höjden i kroppen i flera år. Men det är inte så lätt att göra det, säger Green med viss lättnad i rösten.

Örgrytehopparen beordrade sedan upp ribban med ytterligare tre centimeter, för att göra sitt livs första försök på 2,01 i stället för att "bara" försöka passera drömgränsen 2,00.

- Ja, varför inte. Det är så mycket tjafs om två meter, men jag ser inte min gräns där. Jag vill hoppa 2,01 också, säger Green, som hade två hyfsade försök på höjden men rev ut sig.

Men 1,98 räckte till seger, mot självaste världsettan Chaunté Lowe dessutom. Amerikanskan, som hoppat 2,05 i år, stannade oväntat på 1,95.

För 16-åriga stavtalangen Angelica Bengtsson slutade det med en tredjeplats och 4,33. Det var knappt två decimeter lägre än hon hoppats på — Bengtsson har det svenska rekordet (4,51) i sikte. Och för den delen juniorvärldsrekordet (4,48).

- Jag hade lite svårt att bli riktigt taggad i dag. Men jag har inte bråttom, säger Bengtsson, som hoppat 4,47 i år.

Hon är därmed med marginal klar för friidrotts-EM i Barcelona, men siktar i stället på junior-VM och ungdoms-OS.

Torsdagen började dock på bästa tänkbara sätt för Angelica. Stjärnskottet från Boaryd utanför Väckelsång fick före GP-galan i Sollentuna veta att hon valts till Svenska Dagbladets Ungdomsstipendiat 2010, utmärkelsen som brukar kallas Lilla bragdguldet. Förutom äran får Angelica även 75 000 kronor.

"Konkurrensen i år var stenhård och de flesta av de svenska idrottsförbunden nominerade kandidater till Lilla bragdguldet. Jag tror aldrig vi haft så många potentiella vinnare, men Angelica är en strålande talang och en mycket värdig stipendiat", säger Svenska Dagbladets sportchef Ola Billger, ordförande i stipendiekommittén, i ett uttalande.

IFK Växjö var också representerat i Sollentuna i går. Det blev tredjeplatser för Emil Svensson och Ulrika Johansson. Emil tog 2.07 i höjd och Ulrika sprang 400 meter häck, B-final, på 55.59.

Erik Karlsson blev åtta i A-finalen över 100 meter efter att ha sprungit i mål på tiden 10.93.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.