GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Simon Helg är Östers fjärde nya pusselbit

Simon Helg har redan hjäpt Sundsvall upp till allsvenskan.
Nu hoppas mittältaren göra samma sak med Öster.
– Superettan är ett krig och det kriget måste vi ta, säger han.
Växjö • Publicerad 14 december 2017
I Simon Helg får Öster in en rejäl dos allsvensk rutin. Totalt har 27-åringen spelat 75 allsvenska matcher.
I Simon Helg får Öster in en rejäl dos allsvensk rutin. Totalt har 27-åringen spelat 75 allsvenska matcher.Foto: Pontus Steneros

På torsdagen presenterade Östers IF klubbens fjärde nyförvärv inför kommande säsong. Simon Helg har skrivit på ett kontrakt som gäller 2+1 år.

– Jag hade ett antal förslag att välja på men när jag åkte ner till Växjö blev jag såld direkt när jag hörde om klubbens visioner och ambitioner och om Christian Järdlers (Östertränaren) sätt att spela fotboll. Helheten gjorde att jag valde Öster, säger klubbens nyförvärv.

Närmast kommer yttermittfältaren från Åtvidaberg. Den gångna säsongen stod 27-åringen för fyra mål och tre assist – i en klubb som åkte ur superettan.

– Det som utmärker mig mest är min snabbhet och att jag löper mycket i djupled. Jag försöker hota bakom motståndarens backlinje och bidra i det spelet.

Simon Helg slog igenom rejält i Hammarby där det blev 78 matcher. Inför säsongen 2016 kom han till Åtvidaberg. Mellan Stockholmsklubben och Åtvidaberg spelade mittfältaren fyra säsonger i GIF Sundsvall, där han 2014 var med och tog upp klubben till allsvenskan.

Nu siktar han på att göra likadant med Öster.

– Så klart hoppas jag på att gå upp och min ambition är att ta Öster till allsvenskan. Det är inget snack om saken. Jag vill spela med Öster i den högsta serien så snart som möjligt.

Vad krävs för att ta steget?

– Alla vet att superettan är en extremt tuff serie. Öster gjorde det bra redan i år och var nära att ta en kvalplats. Nu krävs ännu hårdare arbete från alla. Vi får in en ny tränare, nya spelare och det kommer bli ett nytt sätt att spela på. Vi spelare måste direkt vilja ta till oss tränarens sätt att vilja spela fotboll.

Du kommer från säsong med Åtvidaberg som slutade med att ni åkte ur. Hur har det påverkat dig?

– Klart det inte är kul att tillhöra en klubb som hela tiden slåss om sin överlevnad. Det tar på krafterna, framför allt psykiskt. Men så ser fotbollen ut och nu lägger jag det bakom mig. Nu ser jag fram emot att göra något bra med Öster.

Hur är självförtroendet?

– Starkare än någonsin. Det känns som jag blir bättre och bättre hela tiden.

Östers tränare Christian Järdler är mycket nöjd med lagets nya offensiva vänstermittfältare.

– En kvick och rapp spelare. Sedan är det en etablerad spelare som har varit med på den här nivån länge. Han är välutbildad och klok och det är viktigt för mig, säger han.

När Christian Järdler och klubbens sportchef Matias Concha började spåna om vad som behövde komma in fanns fyra namn högst upp på önskelistan. Alla fyra är numera Österspelare.

– Sportchefen har gjort ett bra jobb att få hit dem och med att få hit dem i tid, så att jag har spelarna på plats när vi drar i gång med träningen.

Alla fyra nyförvärv har också varit kontraktlösa vilket betyder att Öster sluppit betala övergångssumma till spelarnas tidigare klubbar. Något som varit sparsamt mot klubbens plånbok som fortfarande inte är den största.

– Det är svårt att hitta lediga spelare men jag tycker att vi har hittat väldigt rätt. Det känns oerhört bra, säger Matias Concha.

Både Christian Järdler och Matias Concha är nöjda med truppen som den ser ut just nu. Men sportchefen stänger dock inte dörren helt för fler nyförvärv.

– Det är möjligt att det kommer in något mer, säger han.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.