Folkkära "Varg-Olle" Nygren död

Den folkkära speedwayföraren "Varg-Olle" Nygren har avlidit, 91 år gammal, uppger . Nygren var ett av de största namnen inom svensk motorsport på 1950- och 60-talen.
Mcsport • Publicerad 13 februari 2021
"Varg-Olle" tävlade i flera motorsporter men var specialist i speedway där han tog Sveriges första VM-medalj 1954.
"Varg-Olle" tävlade i flera motorsporter men var specialist i speedway där han tog Sveriges första VM-medalj 1954.Foto: Arne Schweitz/TT

"Varg-Olle" Nygren hade det senaste året behandlats för cancer och drabbades även av covid-19, skriver SVT.

Han avled på lördagen på ett sjukhus i den engelska staden Ipswich där han bodde sedan 1960-talet.

Olle Nygren, en riktig söderkis från Stockholm, blev en av svensk motorsports allra största affischnamn i slutet av 1940-talet. Namnet "Varg-Olle" kom sig av att han tävlade för speedwayklubben Vargarna i Norrköping där han fick sitt genombrott.

Under en över 25 år lång karriär fram till in på 1970-talet inom flera olika mc-sporter var han sällan den bästa svenska föraren, men oftast den mest publikdragande.

– Jag blev aldrig förbannad om jag inte vann. Det spelar väl ingen roll. Då vinner jag väl nästa gång tänkte jag, berättar "Varg-Olle" Nygren i en SVT-dokumentär om honom som kom 2020.

Tonårsidol

"Varg-Olle" var en tonårsidol på 1950-talet i klass med den tidens andra stora svenska idrottare, som Lennart "Nacka" Skoglund, Ingemar Johansson och Sven Tumba.

"Varg-Olle" tävlade främst inom speedway, men provade även på motocross, enduro och isracing.

– En var väl född till proffs. Du kan hålla på och åka hoj som jag gjorde och blir i alla fall inget bra. Det är med när man föds tror jag. Att man har lite proffs i sig, säger han i SVT-dokumentären.

Det blev fem VM-finaler i speedway under 1950-talet, med en tredjeplats på Wembley 1954 som den främsta positionen.

Flyttade till England

Men tävlingsmässigt överskuggades "Varg-Olle" av Ove Fundin som tog fem VM-guld mellan 1956 och 1967.

– Jag tog den här sporten alldeles för allvarligt, det var bakgrunden till mina framgångar. Men han slarvade bort sin talang. Han kunde ha varit världsbäst i många motorsportdiscipliner om han ägnat sig åt det helhjärtat. Men det gäller att ha lite skoj också, säger Fundin i SVT-dokumentären.

I början av 1960-talet flyttade Nygren till England där han körde för flera speedwaylag och blev kvar efter karriären. Under många år drev han en speedwayskola i staden Ipswich.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.