Annons

Vasaloppet byter bransch i år

Vasaloppet har bytt bransch och kan därför genomföra Vasaåket på en arena som jämförs med fjällanläggningarna. En ovanlig möjlighet jämfört med andra motionsevenemang i landet.
Det är något som åkarna reagerar på med både glädje och oro.
Skidor • Publicerad 6 mars 2021
Rakel Martinsson från Skene körde Vasaåket.
Rakel Martinsson från Skene körde Vasaåket.Foto: Anders Hansson/TT

Många har frågat hur det varit möjligt att Vasaåket sammanlagt fått samla cirka 20 000 åkare. Av dessa får 2 500 motionärer, i omgångar, åka under Vasaloppssöndagen.

Vasaloppets vd, Johan Eriksson, förklarar:

Annons

– Vi bestämde i höstas för att Vasaloppet ska lämna motionsbranschen vilket gör att vi inte arrangerar några motionslopp i vinter. Vi har två elittävlingar (Vasaloppet och Tjejvasan), men de faller under regelverket för deltagare som är yrkesutövare.

Som fjällanläggning

Vasaloppsarenan mellan Sälen och Mora räknas i stället som en skidanläggning, liknande fjällanläggningarna som vem som helst får åka i.

– I flera år har vi investerat i den här arenan och nu fokuserar vi på att öppna vår anläggning för folk som vill åka skidor. När det sedan gäller Vasaåket jämför vi det med ett virtuellt arrangemang där det är möjligt att genomföra det på olika platser i landet, säger Eriksson.

Han förklarar varför andra stora motionslopp har svårt att beteckna sina banor som arenor, likt Vasaloppet:

– Vår sträcka går i naturen, bland annat genom naturreservat. Jämfört med stadslopp där de måste stänga av gator och torg samt göra intrång i samhällsfunktionen för att genomföra sina evenemang. Vi gör inte det, bland annat genom att starta på en ny plats, på andra sidan riksvägen i Sälen. Dessutom går Vasaåket i mål innan åkarna kommer in i centrala Mora.

Rakel Martinsson, från Skene, som på lördagen åkte Vasaloppssträckan för femte gången, hade gjort alla försiktighetsåtgärder:

– Vi bor för oss själva, åker ingen kollektivtrafik och har handlat med oss mat själva. Samtidigt är det jätteroligt att det går att göra, säger hon.

Tveksam till start

Samma dag åkte Patrik Ottosson, från Nässjö, sitt åttonde Vasalopp. Han var mer tveksam till att starta:

– Frågan är om det är moraliskt rätt att köra på det här sättet på grund av pandemin. Det känns på gränsen om det är rätt eller fel. Jag var i valet i kvalet om att åka.

Kenneth Danielsson, från Danderyd, hade anmält sig till det riktiga Vasaloppet men fick göra sin premiär i lördagens Vasaåket.

– Det är fantastiskt och alla håller avstånd. Det är bra. Nu ser jag detta som en bra träning inför nästa år då Vasaloppet körs på riktigt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons