Annons

Växjö DFF-Elin inspireras av Lennartssons blågula uttagning

Stina Lennartssons uttagning till A-landslaget har skapat ytterligare motivation för vissa av Växjö DFF:s spelare i kampen om uppflyttning till Obos Damallsvenskan.
Växjö • Publicerad 30 september 2022
Elin Nilsson (i mitten) och Alexandra Jonasson (till vänster) är två Växjö DFF-spelare med blågula ambitioner.
Elin Nilsson (i mitten) och Alexandra Jonasson (till vänster) är två Växjö DFF-spelare med blågula ambitioner.Foto: LENA GUNNARSSON
Matchguide

IFK Norrköping FK-Växjö DFF

När: Lördag kl 15.00.

Var: Platinumcars Arena.

Vad: Toppmöte i Elitettan:

Saknas i Växjö: Elin Karlsson, Nesrin Akgün, Tilde Johansson och Nellie Karlsson.

Att notera: Sophia Redenstrand har tränat för fullt sedan i onsdags och är uttagningsbar. Även Izabell Afram är tillbaka, men efter sjukdom.

En av dessa är 22-åriga mittfältaren Elin Nilsson som i sina bästa stunder håller hög allsvensk klass och både representerat U23-landslaget och gjort mål för U23-landslaget.

– Jag var i England och kollade på EM i somras. Klart att man drömmer om att en gång få dra på sig även A-landslagsdressen, säger Elin.

Annons

Just den drömmen kommer alltså att gå i uppfyllelse för en av Elins tidigare lagkamrater i Växjö DFF – Linköpings Stina Lennartsson.

– Jag messade direkt och gratulerade Stina. Så roligt. Dessutom en sporre för oss andra. "Det går ju liksom" var min tanke när Stina blev uttagen.

Växjö DFF:s tränare Olof Unogård säger så här om Nilssons starka säsong:

– Elin är en spelare med potential för A-landslagsspel i framtiden. Jag tränade Lina Hurtig under min tid i Linköping och Elin påminner en del om henne. Båda är stora, fysiska spelare med bra teknik. Spelare som liksom flyter fram på fotbollsplanen.

Unogård fortsätter:

– Elin har redan skaffat sig rutin från spel i både allsvenskan och elitettan trots att hon bara är 22 år och rimligen bör vara som bäst om tre, fyra år.

Växjö DFF-tränaren Olof Unogård.
Växjö DFF-tränaren Olof Unogård.Foto: LENA GUNNARSSON

I veckan saknades dock såväl Nilsson som Alexandra Jonasson och Evelyn Ijeh i U23-landslagstruppen till oktober månads landskamper mot Belgien och England.

– Man behöver bevisa ännu mer när man inte spelar i allsvenskan. Tyvärr fick jag en fotskada i samband med att jag var med i U23-landslaget i somras. Men givetvis är konkurrensen tuff i landslaget, säger Elin.

Hennes ett år äldre mittfälltskollega Alexandra Jonasson är den mest U23-landslagsmeriterade av nyss nämnda Växjö DFF-spelare.

– Om Elin är Växjös Lina Hurtig så är Alexandra Växjös Filippa Angeldal. Men Elin måste bli jämnare och Alexandra utveckla sitt skott för att göra jämförelsen riktigt relevant, säger tränare Unogård apropå landslagsdiskussionen.

Annons

Tredje mittfältslänken i Växjö DFF, Olivia Mattsson, spelar för det finska U23-landslaget.

”Vi hotar motståndarna på fler sätt nu. Att vi anfaller på kanterna även med ytterbackarna gör att vi som spelar centralt får större ytor. Det gör vårt jobb lättare.”
Elin Nilsson

I lördagens toppmatch borta mot IFK Norrköping väntar intressanta matcher i matchen på mittfältet.

Norrköping brukar spela med Elsa Burvall, My Cato och Wilma Leidhammar på centrala fältet.

Kantspelare att hålla ögonen på är Sabina Ravnell (nio mål) och sommarförvärvet Dilja Zomers (som provspelade för Växjö DFF i samband med att hon lämnade Häcken).

På topp finns Lovia Gustafsson. En stark forward som gjort tio av Norrköpings mål.

– I Norrköping lanseras matchen mot oss som den viktigaste någonsin i IFK-damernas historia och man hoppas på en bra bit över 1 000 åskådare, säger Unogård.

Vårmötet mellan lagen slutade 1–1 sedan Norrköping tidigt tagit ledningen på Visma Arena och Mattsson kvitterat.

– Men vi är mycket bättre nu. Vi hotar motståndarna på fler sätt nu. Att vi anfaller på kanterna även med ytterbackarna gör att vi som spelar centralt får större ytor. Det gör vårt jobb lättare, säger Elin Nilsson, och erkänner:

– I våras var vi nog inte beredda på att vi skulle dominera spelet så mycket i matcherna efter att mest ha fått försvara oss i allsvenskan förra säsongen. Dessutom var ju nästan hela laget nytt, men nu har vi fått tydliga direktiv kring relationerna på planen och vi hittar varandra på ett helt annat sätt.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons