Annons

Växjö DFF:s skadekris allt värre – Tilde borta i uppemot åtta veckor

Växjö DFF kommer att ha sju spelare på skadelistan inför måndagens hemmamatch mot Linköping. En av de drabbade är Tilde Johansson som kommer att bli borta i 6-8 veckor.
Växjö • Publicerad 4 maj 2023
Thea Birgerud och Tilde Johansson blev båda skadade i onsdagsmatchen mot Vittsjö och fick tittas till av läkaren Stefan Kauppinen.Foto: Jonas Ljungdahl

– Personalen på akuten behövde bara känna lite på Tildes nyckelben för att konstatera att det var av. Något som sedan bekräftades efter röntgen. Det brukar ta 6-8 veckor innan man är tillbaka efter en nyckelbensfraktur, säger Växjös tränare Olof Unogård.

Tilde fick skadan i andra halvlek av onsdagsmatchen hemma mot Vittsjö (0–1). En motståndare landade på Växjöbacken som direkt förstod att något var fel med nyckelbenet.

Annons

– Trist för Tilde som gjort två riktigt bra matcher mot Örebro och IFK Kalmar, samt så länge hon kunde spela mot Vittsjö. Nu lär Tilde inte kunna spela match igen förrän i sommar, och efter den 9 juli väntar ett långt VM-uppehåll, säger Unogård.

Johansson missade många matcher även under förra säsongen, men då beroende på körtelfeber. Oturen har alltså grinat IFK Värnamo-produkten i ansiktet med än en gång på sistone.

”Först tyckte jag det mest såg ut som en olycklig kollision, men när jag tittat på situationen i efterhand måste jag säga att Markstedts agerande är vårdslöst.”
Olof Unogård

Även mittbacken Thea Birgerud behövde åka till akuten efter onsdagsmatchen.

– Thea fick en otäck smäll i ansiktet alldeles i slutet. Men hon kan både tugga och svälja vilket gör att läkarna inte tror att det rör sig om någon fraktur på okbenet eller käken. Däremot är ögat fortfarande så svullet att Thea inte kunnat öppna det, berättar Olof Unogård och fortsätter:

– På måndag ska Thea därför på återbesök och då kan man undersöka ögat för att se om det tagit skada av smällen.

Det var när Vittsjös inhoppande forward Clara Markstedt kolliderade med Birgerud som skadan uppstod.

– Först tyckte jag det mest såg ut som en olycklig kollision, men när jag tittat på situationen i efterhand måste jag säga att Markstedts agerande är vårdslöst. Hon ser att Thea står på marken och ska försöka nicka bort bollen men går ändå in hårt med axeln mot vår spelare, och man är ansvarig för sin axel i ett sådant läge, säger tränare Unogård.

Det delades för övrigt ut ett gult kort till Markstedt i samband med den satsningen.

Förutom mittback Thea och ytterback Tilde har Växjö DFF ytterligare fem spelare på skadelistan:

• Sophia Redenstrand, vänsterback. Skadade knäet i en cupmatch mot just Vittsjö... Tyvärr har Redenstrand haft ett litet bakslag i sin rehab. På torsdag ska man därför göra en titthålsoperation för att se vad det är som orsakar ”knäppandet” i menisken.

Sophia Redenstrand bärs ut på bår sedan hon skadat knäet i vinterns cupmatch mot Vittsjö.Foto: Alexander Jepsen
Annons

• Heidi Ellingsen, central mittfältare. Förmodligen har en broskbit lossnat i knäet, men Heidi hoppas slippa operation. Träningen ska stegras de kommande dagarna för att se om hennes örhoppning kan bli verklighet.

• Izabell Afram, ytter. Det går långsamt framåt för Afram efter operationen då man skapade bort brosk i knäet. I dagsläget känns en comeback långt bort.

• Larkin Russell, ytter. Amerikanskan åkte på en hjärnskakning mot Hammarby i sin DFF-debut och hade först lite bakslag i ”hjärntrappan”. Men nu har hon sluppit sådana och ska snart träna fotboll igen, men Larkin är knappast redo för comeback redan på måndag.

• Hanna Stokki, forward. Är i träning - dock inte fullt ut. Har som målsättning att vara tillbaka till mötet med sin förra klubb (Djurgårdens IF) den 15 maj.

– Givetvis är det problematiskt med så här mycket skador. Men fem av de sju är så kallade ”traumaskador”, alltså orsakade av faktorer utom vår kontroll, säger tränare Unogård och avslutar:

– Jag kan fortfarande mönstra en stark elva - men på bänken blir det mest juniorer just nu.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons