Dan Magnusson: Växjö DFF:s taktiska triumf och sambalir på potatisåker

Plötsligt bröt brasiliansk samba ut mitt i kampfotbollen på Stockholms Stadions ”potatisåker” – och det räckte för att Växjö DFF skulle ta tre blytunga pinnar mot Djurgården.
Dan MagnussonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 15 maj 2023
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det ser nästan ut som om motståndarna också ler lite efter det eleganta anfall som slutade med att Växjö DFF kunde fira 1–0-målet borta mot Djurgården.
Det ser nästan ut som om motståndarna också ler lite efter det eleganta anfall som slutade med att Växjö DFF kunde fira 1–0-målet borta mot Djurgården.Foto: MICHAEL CAMPANELLA

Växjös tränare Olof Unogård valde själv att inför Djurården-Växjö DFF tala om "sexpoängare". Sådana ord brukar vi journalister gärna slänga oss med, men väldigt sällan tränare (det skulle ju kunna sätta extra press på egna spelarna).

Men Unogård måste ha varit ganska segersäker inför denna speciella duell.

En match mellan ett lag som ogärna för spelet men gärna kontrar – mot ett annat lag som ogärna för spelet men gärna kontrar...

Så hur skulle den taktiska tvekampen mellan Djurgårdens tränare Magnus Pålsson och Växjös Unogård sluta.

Om man bortser från sista kvarten, då Växjö blev alltför lågt, skulle jag säga att Unogård tog hem en klar taktikseger.

Det såg kanske ut som om Djurgården dominerade spelet, men det var ett förrädiskt intryck eftersom hemmalaget inte skapade någonting medan Växjö DFF hade en rad stekheta målchanser.

Evelyn Ijeh sköt i stolpen, Nesrin Akgün sköt utanför öppet mål, Juliette Kemppi träffade gaveln i ett lika öppet läge och Amanda Althedens närskott petades undan precis på egen mållinje av DIF-keepern Elvira Björklund.

Och allt detta bara i första halvlek.

”Djurgården fick smaka på en den egna medicin som gav laget skrällvinster mot Häcken och Rosengård i serieupptakten.”

Utdelningen skulle komma retroaktivt efter 50 minuters spel och det målet är värt en låååång mening:

Akgün tar med sig bollen en bit in på Djurgårdens planhalva innan hon passar den till Elin Nilsson – som direkt hittar ut till Ijeh – som med ryggen mot Nilsson "hälar" bollen tillbaka till Elin – som toklurar DIF-backen Emelie Lövgren innan hon passar till Ijeh – som iskallt skickar in bollen i nätet bakom Björklund.

Med tanke på att detta klapp-klapp-spel dessutom utfördes i ett rasande tempo så hade det varit grymt om det inte gett Växjö tre poäng.

Med tidiga vårens Louise Ledbetter Högrell i målet hade Djurgården kvitterat den här matchen – men sedan en tid tillbaka är det fjolårets Louise "Nollan" Ledbetter Högrell som återuppstått och det kan visa sig nytt allsvenskt kontrakt värt för Växjö DFF.

Med alla spelare tillgängliga, och i fin form, borde Växjö DFF emellertid inte behöva bekymra sig för nedflyttning.

Men just nu är massor av spelare på skadelistan vilket gjorde tränare Unogårds uppgift lite extra knepig denna måndagskväll.

Skulle han chocka Djurgården med en högt och intensiv press i ett försök att koppla ett tidigt grepp om händelserna?

Svaret blev nej eftersom bänken, med tanke på alla skador, inte hade erbjudit alltför många alternativ när spelarna i startelvan börjat tröttna. Nu såg det alltså oroväckande segt ut ändå i slutskedet.

Unogårds taktik gick istället ut på att låta Djurgården ha bollen och anfalla i, för Växjö, ofarliga ytor. Så fort hemmaspelarna gjorde något misstag kontrade Växjö sedan blixtsnabbt.

Djurgården fick helt enkelt smaka på en den egna medicin som gav laget skrällvinster mot Häcken och Rosengård i serieupptakten.

Att det krävdes både taktisk skärpa och minnesvärt finlir (åtminstone under en minut i samband med matchens enda mål...) borde man kanske förstått.

Detta var nämligen första gången någonsin som Växjö DFF ens tog poäng borta mot Djurgårdens IF.