Annons

Dan Magnusson: Växjö DFF:s tapp var snöpligt men inte orättvist

Med en kvart kvar att spela, och Växjö DFF i 2–0-ledning, var min spaning "det är starkt att vinna utan att spela på topp".
Men efter matchen måste konstateras att den styrkan fortfarande saknas.
Dan MagnussonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 28 maj 2023
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det blev en både spel- och målmässigt jämn allsvensk drabbning mellan Växjö DFF och IK Uppsala. Här är det Växjös Amanda Altheden som rycker fram.
Det blev en både spel- och målmässigt jämn allsvensk drabbning mellan Växjö DFF och IK Uppsala. Här är det Växjös Amanda Altheden som rycker fram.Foto: Andreas Nilelind

Visserligen var det ett inlägg från halvplan som tilläts segla in i mål över hemmakeepern Louise Högrell Ledbetter som betydde 2–1 och skapade nervdaller i Växjö.

Fyra minuter senare snodde Klara Folkesson omarkerad runt inne i Växjös straffområde och placerade in 2–2.

Annons

Det var förstås snöpligt för Växjö att tappa två poäng på det sättet, men slutresultatet var inte orättvist.

Redan från matchstart hade Växjö problem med att bygga något eget spel. Felpassen och bolltappen var alldeles för många.

Men Växjö fick trots det 1–0 mitt i halvleken när Uppsala tillät 165 centimeter Dessislava Dupuy att nicka in bollen efter en Alexandra Jonasson-hörna.

Motgångarna fortsatte för Uppsala som fick ett mål bortdömt för hands. Istället för 1–1 blev det 2–0 sju minuter före pausvilan.

Nesrin Akgün skickade in bollen mot Evelyn Ijeh som perfekt nickade in 2–0 lågt vid Milla-Maj Majasaaris högra stolpe.

Därmed har Ijeh nätat i fyra raka matcher, men jag måste få berömma framspelaren Nesrin Akgün också. Talangen som gick skadad hela förra säsongen men nu är tillbaka på allvar.

Aggressiv, konstruktiv, intensiv, explosiv. Det finns mycket att gilla i Nesrins spel.

”Växjö får trösta sig med att Uppsala inte heller fick mer än en poäng i ett möte mellan två formstarka lag med samma primära målsättning (hänga kvar i högsta serien).”

Om Uppsala tryckte på och Växjö gjorde målen i första halvlek så blev det lite tvärtom efter pausvilan.

Hemmalaget flyttade fram sina positioner och långa stunder var det Uppsalas finska målvakt som höll gästerna kvar i matchen.

Men två händelser skulle bli avgörande för att Växjö inte kunde lämna Visma Arenas fina gräsmatta med tre poäng.

Annons

Dels en tveksam avblåsning för offside när Elin Nilsson utnyttjade en stolpretur efter ett Larkin Russell-skott.

Dels Matilda Eriksson Kristells "lycka till"-inlägg som alltså landade i Växjös nätmaskor för 2–1.

Efteråt hade Uppsalas mittback Emilia Hjertberg, som spelade i Växjö 2018, dubbel anledning att fira - hon fyllde nämligen 27 år på söndagen.

Växjö å sin sida fick trösta sig med att Uppsala inte heller fick mer än en poäng i ett möte mellan två formstarka lag med samma primära målsättning (hänga kvar i högsta serien).

Växjö DFF:s kommande juniprogram är förresten ingen lek: Rosengård (b), Piteå (h), Kristianstad (b), Norrköping (h) och Häcken (b).

Hittills under säsongen har Växjö, fram till mötet med Uppsala, varit 100-procentigt i matcherna mot bottenrivalerna – men helt poänglösa i matcherna mot topplagen.

Om Växjö i helgen fixat en tredje seger på raken hade spelarna kunnat gå in till de tuffa kommande matcherna med maximalt självförtroende och noll press.

Nu ska de istället ta sig an topplagen med en jobbig sen genomklappning i bagaget...

Annons
Annons
Annons
Annons