Annons

Växjö Lakers åkte på ny smäll

Fyra raka nollpoängare. Det är unikt för ett Janne Karlsson-lett Växjö Lakers. – Så är det. Och det känns oerhört frustrerande, sa han efter 0–2-förlusten borta mot Modo.
Sport • Publicerad 3 oktober 2012
tufft Modos Richie Regehr trycker till Växjös Petr Vampola .
tufft Modos Richie Regehr trycker till Växjös Petr Vampola .Foto: Håkan Nordström SCANPIX

Kris.

Det är ordet ingen tränare gärna tar i sin mun.

Annons

Men kris – åtminstone en minivariant – upplever Växjö Lakers definitivt just nu som klubb.

Det här är fakta som understryker att klubben för närvarande arbetar i stark motvind:

4 De senaste resultaten innebär att Växjö Lakers bara har Rögle och AIK bakom sig i en tabell där målsättningen är topp åtta.

4 Inget lag har gjort färre mål än Växjö Lakers, vars 13 gjorda mål ger ett snitt på alarmerande 1,4 mål per match.

4 Växjö Lakers har redan slagit ett föga s­mickrande elitserie­rekord när det gäller antal matcher utan ett enda gjort powerplaymål. Den sviten är uppe i 33 misslyckade försök under nio spelade matcher.

4 Den dåliga beläggningen i Vida Arena (med i snitt drygt tusen lediga platser hittills) fick i går Växjö Lakers att sänka biljettpriset till de kommande matcherna mot Linköping, Skellefteå och AIK.

Sportsligt förändrades ingenting till det bättre under gårdagen. Det spelade ingen roll att Växjö Lakers svarade för en match där den defensiva disciplinen och den helhjärtade arbetsinsatsen höll toppklass.

Det som såg ut att bli en ny Skellefteåmatch, där Lakers krigade till sig en 2–0-seger efter mål i sista perioden, blev i stället en 0–2-förlust efter mål i sista perioden.

Precis som mot Rögle var Janne Karlsson kritisk.

Mot domarinsatsen.

Annons

– Jag tycker det är j­ävla synd att domarna ska avgöra det här. Först slutar de blåsa helt, sedan tar de en utvisning för oss trots det minuten tidigare varit en solklar utvisning för Modo, sa Karlsson och erkände i samma andetag att han tillhör gruppen dåliga förlorare.

Fram till Alexander Steens 1–0-mål som slogs in i powerplay med knappa fem minuter kvar av tredje perioden hade Växjö Lakers bra koll på Modo. Brad Morans tripping­utvisning – som får sättas in på kontot för dumma utvisningar – blev ödes­diger för smålänningarna.

Växjö Lakers fick å andra sidan inte mycket g­ratis av ett stabilt spelande Modo. Under den tajta treaktaren skapade man dock tillräckligt mycket framåt på egen hand för att kunna avgöra och kvittera ut tre poäng. Såväl Jan Urbas, Petr Vampola och Robert Rosén i förstakedjan hade möjligheter att trycka dit pucken bakom Bernhard Starkbaum, men kylan saknades i avsluten.

Att Lakers har komplex för sitt eget andefattiga powerplay syntes tydligt i spelformen, där man i bästa fall lyckades få till panikartade avslut. En defensivt stark insats är ofta grunden till seger, men om den inte kan kompletteras med ett fungerande PP-spel väntar snart krisen runt hörnet.

Hittills har Växjö Lakers alltid lyckats resa sig när de mörka molnen tornat upp sig på hockeyhimlen. Lyckas klubben vända den negativa trenden igen?

– Om jag sett att det inte hade funnits något hopp hade jag lämnat över pinnen till någon annan. Men jag ser att det finns tillräckligt med kvalitet och spel i det här laget för att vi ska vinna matcher, kommenterade Janne Karlsson.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons