Annons

TV: Växjö Lakers rycker i tabelltoppen

Växjö Lakers hemmabesegrade Örebro med 3–1 (1-1, 1-0, 1–0) inför 4212 åskådare i Vida Arena. Säsongens 21:a seger betyder att Lakers toppar SHL-tabellen, nio poäng före tvåan Färjestad.
VÄXJÖ • Publicerad 9 december 2017
Elias Pettersson och Växjö Lakers tog en ny seger.Foto: Lena Gunnarsson

Växjö Lakers, stukat av såväl avstängningar som skador på viktiga pjäser, förde spelet i den första perioden utan att dominera, medan Örebro försvarade sig väl och satsade på kontringsattacker.

På backsidan var Peter Andersson tillbaka efter skada medan J20-backen August Nilsson fick fortsatt förtroende. Uppkallad från J20 var också Lukas Ljungblom som agerade sjunde back.

Annons

En viss okoncentration tycktes skönjas i Lakers när man fick spela powerplay i inledningen, bland annat fem mot tre i nästan en halv minut. Chanser skapades, men målen uteblev.

I stället var det Örebro som tog ledningen 11.27. I en snabb kontring nådde Daniel Viksten fram med pucken till Tylor Spink som ensam med Lakersmålvakten Viktor Andrén avslutade med ett rappt skott intill den första stolpen.

Kvitteringen föll efter 15.50 när Lakers kom i ett två mot-ett-läge. Puckföraren Jonas Röndbjerg till höger hade passningsalternativ i mitten, men gick själv för avslut och pucken satt utom räckhåll för Eero Kilpeläinen i Örebromålet.

I slutet av perioden serverade Joel Persson pucken till en fristående Adam Brodecki, men han kom lite för nära målet och Örebromålvakten räddade.

Efter 6.32 in på andra perioden tog Lakers ledningen på ett lite slumpartat sätt. Jonas Röndbjerg sög åt sig pucken vid offensiva blålinjen och drog i väg den mot mål och via Örebrobacken Gustav Backströms klubba styrdes den förbi målvakten.

Lakers höll ledningen perioden ut, men Örebro skapade ett antal heta kvitteringschanser. Tyson Spinks höll sig framme och Viktor Andrén räddade med skridskospetsen. Sedan stod Andrén för en frilägesräddning när Jere Sallinen kom fri.

Tvåmålsskytten Jonas Röndbjerg.Foto: Lena Gunnarsson

I tredje perioden kontrollerade Växjö Lakers spelet på ett effektivt sätt och tvingade bortamålvakten Eero Kilpeläinen att göra flera bra räddningar. Men när Lakers åter fick chansen att spela powerplay i mitten av perioden tvingades han åter rensa nätet.

Robert Rosén vann tekningen fram till Andrew Calof som passade tillbaka till Rosén som i sin tur placerade in pucken tätt intill målvaktens vänstra stolpe.

Örebro, ivrigt påhejat av en tapper supporter på bortasektionen, försökte nå i kapp på slutet, men Lakers bjöd inte närkingarna på några stora ytor att jobba på.

När det återstod 4.5 minuter åkte Lakers på en utvisning och Örebro fick sin chans att komma in i matchen. Men den chansen rann snabbt ut i sanden då Örebro drog på sig en utvisning och det blev istället spel fyra mot fyra.

Annons

Örebro plockade målvakten på slutet för en extra utespelare, men några fler mål föll inte i Vida Arena denna kväll.

Segern och de tre poängen gör att Lakers befäster serieledningen. Efter 27 omgångar har Lakers nio poängs försprång ner till Färjestad (som förlorade mot Linköping) på andra plats i tabellen.

SHL gör nu ett tio dagar långt landslagsuppehåll och när serien startar om den 19 december ställs Örebro och Lakers åter mot varandra. Då i Behrn Arena.

Musikhjälpen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons