Växjö Lakers vinner serien

Växjö Lakers besegrade enkelt Sundsvall med 5–2 på bortaplan.
Det var lagets 32:a fullpoängare i årets allsvenska.
Det var också en triumf som säkrade klubbens första historiska serieseger i allsvenskan.
Sport • Publicerad 24 februari 2011
Bäst i serien. Josh Soares är seriens bästa poängplockare och han spelar i seriens bästa lag. Här grattas Soares av Dustin Johner efter sitt 4?1-mål.
Bäst i serien. Josh Soares är seriens bästa poängplockare och han spelar i seriens bästa lag. Här grattas Soares av Dustin Johner efter sitt 4?1-mål.Foto: Andreas Jonsson Planck/Pic-Agency

Med tre omgångar kvar ståtar Växjö med imponerande 104 poäng.

Det är tio fler än tvåan Örebro, vilket gör seriesegern klar både i teorin, praktiken och matematiken.

– Skönt. Seriesegern är ett av de delmål vi satt upp och för det får vi väl ett diplom eller något. När man blir gammal får man något kul att berätta för barnbarnen, skrattade Växjötränaren Janne Karlsson.

Han har under sina fyra säsonger som Växjötränare noterat slutplaceringarna 6, 5, 3 och 1 – ett tecken på att Karlsson och hans kollektiv befunnit sig i ständig utveckling.

Varför vinner Växjö serien?

Jo, bland annat med anledning av följande:

? Bredden. Inget annat lag förfogar över en sådan ultraoffensiv som Växjö. Laget har gång på gång bevisat att rollen som matchvinnare varierar från enhet till till enhet.

? Defensiven. Ännu inte seriens mest fruktade och tajta, men ändå klart bättre än i fjol. Frånvaron av Josh MacNevin har inte enbart varit av ondo: ansvarsfördelningen har blivit större den här säsongen.

? Målvaktsspelet. Trots att Viktor Fasth försvunnit har Oscar Alsenfelt visat att han tillhör seriens bästa burväktare men framför allt att han är en vinnare med stort M.

? Rutinen. Sett till erfarenhet från den nya raka allsvenskan har Växjö ett mycket rutinerat lag. Nästan halva laget har varit med under Janne Karlssons tid, vilket märks i tryggheten i spelet.

? Lägstanivån. Kanske den viktigaste faktorn. Växjö har inte haft några Iånga svackor, man har besegrat "hemmaplansspöket", "januarispöket" och har blivit mästare på att vinna matcher utan att imponera.

? Självförtroendet. Aldrig under Janne Karlssons tid har Växjö Lakers förlorat fler än två matcher i rad under full tid i allsvenskan.

I går kördes Sundsvall mer eller mindre över, eller snarare: Sundsvall fick smaka på orsakerna ovan och fick uppleva hur det är att möta ett lag som straffar sina motståndare snabbt och skoningslöst.

– Sundsvall försökte, men det kändes som att de var numret för litet, analyserade Janne Karlsson.

Det finns förresten också ett sjunde och tungt vägande skäl till att Växjö Lakers vinner serien:

? Transatlantligan. Sportchefen Henrik Evertsson har gjort till sin grej att värva så bra och så många nordamerikaner det över huvud taget är möjligt till de pengar han har att röra sig med.

Transatlantligan var den som sänkte Sundsvall i går:

1–0 David Lundbohm.

2–1 Steve Saviano.

3–1 Steve Saviano.

4–1 Josh Soares.

Lägg till Dustin Johners två assister också och hela ligan finns omnämnd.

Dessvärre dök ett moln upp på den annars blåa Växjöhimlen i Medelpad. Efter en period tvingades Oscar Alsenfelt utgå och ersattes av Karol Krizan.

– Han fick känning av en gammal knäskada som spökat till och från, berättade Janne Karlsson.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.