Växjö OK tog en tredjeplats i Tjoget

Efter tre år med samma prispall i orienteringsstafetten Tjoget blev det i år både spännande och omkastningar när tävlingen avgjordes i Fagereke mellan Lessebo och Hovmantorp.
Fagereke • Publicerad 8 juli 2019

OK Orion, Pan-Kristianstad och IK Hakarpspojkarna, så har prispallen sett ut de senaste tre åren när den klassiska 20-mannastafetten Tjoget har avgjorts. Att det skulle bli förändringar i år stod klart redan innan start då IKHP saknades som eget lag i startlistan, men det skulle också bli betydligt mer spännande än de senaste åren.

Tävlingen inleds med sju sträckor på lördagseftermiddagen och fram till lördagens sista sträcka såg det ovisst ut. Men där tog den 48-åriga veteranen och fyrfaldiga VM-bronsmedaljören Jörgen Olsson tag i taktpinnen och förde upp sitt Pan-Kristianstad i en ledning med några minuter före OK Orion.

Efter några timmars avbrott startar sedan stafetten om klockan ett på natten och fortsätter sedan tills samtliga 20 löpare gjort sitt. Luckan som Jörgen skaffat åt sina lagkamrater förvaltades väl och framåt gryningen såg det rätt säkert ut för Pan-Kristianstad som då hade runt 15 minuters ledning. Men OK Orion hade inte gett upp utan knappade in minut för minut och när det var dags för den sista sträcka skilde det bara en minut mellan lagen, och det var långt ifrån avgjort.

Men även om veteranen Cecilia Bratts meritlista är gedigen hjälpte det inte mot unga löftet Elin Carlsson som kunde hålla undan för Pan-Kristianstad och föra laget till sin fjärde Tjoget-seger. OK Orion slutade på andra plats och har sedan 2005 aldrig varit sämre än tvåa, en minst sagt imponerande svit.

Bakom dessa två giganter gjorde Växjö OK ännu en strålande stafett och slutade klar trea. Växjöklubben visade även upp en stor bredd då man hade samtliga sina tre lag på den övre halvan av resultatlistan.

Men Tjoget är mycket mer än bara några elitlag, det handlar till största del om deltagande, gemenskap och motion i sin ädlaste form. För de flesta av deltagarna i de 70 anmälda lagen handlar det om att göra en insats för laget och inte springa allt för mycket vilse. För de allra flesta är det viktigaste med Tjoget inte att vinna sin sträcka utan att få umgås med likasinnade, följa täten och det egna laget under gryningstimmarna och inte minst själv vara en del i gemenskapen.

Lagen från Växjö OK gjorde ett mycket väl genomfört Tjoget. Laget blev 3:a, 28:a samt 29:a. Övriga lokala klubbar som deltog var Kexholms SK (24), OK Norrvirdarna (33) samt Alvesta SOK (53).
Lagen från Växjö OK gjorde ett mycket väl genomfört Tjoget. Laget blev 3:a, 28:a samt 29:a. Övriga lokala klubbar som deltog var Kexholms SK (24), OK Norrvirdarna (33) samt Alvesta SOK (53).Foto: Daniel Lindahl
Daniel Evaldsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.