Annons

Växjö värd för konståknings-SM

En av vinterns stora idrottshändelser i Växjö blir SM i konståkning. Under tävlingsdagarna 12–16 december hoppas arrangerande Växjö KK på totalt 9 000 åskådare.
Sport • Publicerad 30 oktober 2012
Foto: Urban Nilsson

En bra arena och engagerad arrangör gjorde att konståkningsförbundet valde Växjö.

Igår var förbundets generalsekreterare Per Adler och Camilla Fredman, tävlingsansvarig, på plats för att inspektera Vida Arena.

Annons

– Arenan är kanonfin och fräsch. Den känns intim och storleksmässigt rätt för en SM-vecka, säger de.

– Arenan känns tajt. Det är en fördel för publiken att vara nära isen, men det är en nackdel när vi ska bygga domarpodier. Men fördelarna överväger nackdelarna, helt klart, säger Camilla Fredman.

Normalt brukar några tusen åskådare komma till SM-dagarna, men Växjö KK slår på stora trumman och hoppas på över 9 000 som total publiksiffra.

Växjö KK är en erfaren arrangörsförening som varit värd för SM både 1992 och 2002.

– Vi är med våra 566 medlemmar största konståkningsklubben i Sverige. Nu ska hela föreningen hjälpa till för att vi ska ha ett bra SM, förklarar tävlingsledaren Jenny Eriksson och styrelsens Magnus Kerrolf från Växjöklubben.

Drygt hundra aktiva kommer att åka i sju klasser, senior, junior, ungdom och riksmästerskapet för de små.

Därtill väntas ungefär lika många tränare/koreografer och runt 30 tekniska funktionärer.

Tävlingarna avgörs 12–16 december 2012, men det är 2013 års svenska mästare och mästarinnor som ska utses. Det beror på att SM fram till 2002 avgjordes i januari, men sedan flyttades till december. SM 2003 gick därför före årsskiftet och så har det förblivit.

Regerande svenska mästare på dam- respektive herrsidan är Viktoria Helgesson, Tibro KK, och Alexander Majorov, Luleå KK.

– Växjö får SM lägligt. Vi har med svenska åkare gjort bra ifrån oss i världstoppen på senare tid, säger Per Adler.

Annons

Kanske syftar han på Isabelle Olsson från Mörrums KK.

Med sitt livs bästa kortprogram grundlade Isabelle Olsson ännu ett starkt tävlingsresultat tidigt på säsongen. Det blev ett meriterande silver i den internationella tävlingen Cup of Nice.

Det var den andra riktigt lyckade tävlingen i rad för Växjöbekanta Isabelle, som överraskande kom femma i stentuffa Finlandia Trophy.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons